Buitenland

UNICEF: wereldwijd herstel vaccinatiegraad, maar nog niet overal

Iets meer dan de helft van de landen waarin de vaccinatiegraad tijdens de coronacrisis „aanzienlijk” was gedaald, is wat vaccinaties betreft weer op het niveau van voor de pandemie of op weg daarnaartoe. Dat concluderen UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van de nieuwste gegevens over uitgedeelde prikken tegen difterie, tetanus en kinkhoest, in het Engels DTP. Die inentingen worden wereldwijd gezien als referentiepunt voor de algemene vaccinatiegraad van een land.

ANP
18 July 2023 02:03

Hoewel beide organisaties van „veelbelovende tekenen van herstel” spreken, benadrukken ze ook dat het niveau van voor de coronapandemie nog niet overal is bereikt en dat het herstel niet in alle landen optreedt. Zo blijft een aantal landen in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en Afrika achter. Die gebieden hadden ook voor de pandemie al te maken met dalingen in de vaccinatiegraad. Het gaat onder meer om Guatemala, Colombia, Soedan, Madagascar, Algerije en Gambia.

Vorig jaar was volgens UNICEF en de WHO zo’n 84 procent van de kinderen wereldwijd volledig ingeënt tegen difterie, tetanus en kinkhoest. Een jaar eerder was dat met 81 procent iets minder, maar in 2019 werd nog 86 procent van de kinderen tegen deze drie besmettelijke ziektes ingeënt, aldus de organisaties. UNICEF zegt dat landen meer moeten doen om kinderen die hun vaccinatie hebben gemist die te laten inhalen. Ook moet er meer worden gedaan om het vertrouwen in de inentingen te vergroten, stelt de organisatie.

In Nederland is het aantal kinderen dat vorig jaar een DTP-prik heeft gekregen gedaald ten opzichte van vóór corona, aldus UNICEF en de WHO. „Dit is een ernstige waarschuwing”, zegt Sacha Bökkerink, hoofd programma’s bij UNICEF Nederland. „Het herstel van de vaccinatiegraad vindt niet in alle landen plaats, het vertrouwen in vaccins is afgenomen, en zolang landen de hiaten in hun vaccinatieprogramma’s niet herstellen, lopen kinderen risico’s.”

Eind vorige maand trok het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook al aan de bel over de dalende vaccinatiegraad in Nederland. Voor het eerst in decennia kwam die voor jonge kinderen uit op iets onder de 90 procent. Volgens het RIVM komt dat mogelijk doordat sommige mensen tijdens de coronapandemie de vaccins of de overheid zijn gaan wantrouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer