Buitenland
Frontex: grootste aantal EU-oversteken sinds begin 2016

De eerste helft van dit jaar zijn meer mensen de Europese buitengrenzen overgestoken via „irreguliere routes” dan in de jaren hiervoor. 132.370 keer staken mensen de grens over, telt de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex. Dat aantal is niet zo hoog geweest sinds 2016. De stijging komt volledig door een toename van het aantal mensen dat over de Middellandse Zee naar Italië trekt. Dit is tevens veruit de dodelijkste route, ook onder kinderen.

ANP

Frontex rekent met zes verschillende migratieroutes. Een daarvan is een vertrekroute, namelijk die richting het Verenigd Koninkrijk. De andere zijn via de oostelijke grens (6000 kilometer tussen de EU en Belarus, Moldavië, Oekraïne en Rusland), de westelijke Balkan, de Canarische Eilanden en drie routes via de westelijke, oostelijke en centrale Middellandse Zee. Met uitzondering van die laatste, is het aantal oversteken op al die routes volgens Frontex geslonken.

De route via de centrale Middellandse Zee leidt van Noord-Afrika naar Italië. Dit is al lange tijd een heel belangrijke route voor vluchtelingen en anderen die Europa proberen te bereiken. 2016 was met 181.459 oversteken volgens de Frontex-data een recordjaar. In de eerste helft van dit jaar staken daar 65.571 keer mensen de grens over. Dit is 137 procent meer dan vorig jaar.

Frontex benadrukt dat het aantal oversteken niet per se gelijk is aan het aantal mensen dat naar de EU is gereisd. Dat komt doordat mensen meerdere keren de grenzen kunnen oversteken.

De VN-migratieorganisatie IOM houdt cijfers bij over de mensen die vermist raken of om het leven komen op de Middellandse Zee. Veruit de meeste doden komen om op de centrale route. Tot juli ging het om 1727 mensen. Ook in deze cijfers is 2016 een recordjaar geweest, met 5139 mensen die onderweg naar Europa stierven. Vrijwel alle doden verdrinken, al komt het ook voor dat mensen overlijden door de slechte omstandigheden, ongelukken of misdaden.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook vaak kinderen, meldt UNICEF. De VN-kinderrechtenorganisatie denkt dat 289 minderjarigen zijn omgekomen „en waarschijnlijk veel meer”.

„Dit is een duidelijk teken dat er meer moet gebeuren om veilige en legale wegen te creëren voor kinderen om asiel aan te vragen en dat meer moet gebeuren om levens te redden op zee”, zegt UNICEF-directeur Catherine Russell. „Uiteindelijk moet veel meer gedaan worden om de bron van de problemen aan te pakken waardoor kinderen überhaupt hun levens riskeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer