Buitenland
Thais parlement probeert volgende week weer premier te kiezen

Beide Kamers van het Thaise parlement zijn donderdag bijeengekomen om een nieuwe premier te kiezen, maar dat is nog niet gelukt. Oppositieleider en winnaar van de recente verkiezingen Pita Limjaroenrat (42) leek als enige voorgedragen kandidaat een goede kans te maken, maar voorwaarde is dat meer dan de helft voor een kandidaat stemt en Pita kreeg niet voldoende aanwezige parlementariërs aan zijn zijde. Daarom komt er volgende week woensdag waarschijnlijk weer een stemronde. Pita heeft na de stemming van donderdag gezegd dat hij de strijd niet opgeeft.

ANP

Veel van de parlementariërs zijn senatoren die door de machtige militaire leiders zijn benoemd en Pita tegenwerken. De militairen grepen onder leiding van toenmalig legerleider Prayut Chan-o-choa in 2014 met een staatsgreep de macht. Prayut regeerde later als burger en premier, maar is afgelopen donderdag afgetreden.

De Thaise Tweede Kamer telt 500 leden en de benoemde Senaat 250. De senatoren mogen geen politieke partij vertegenwoordigen. Ze steunen vrijwel allemaal het leger. Volgens de regels moet de aanstaande premier minstens 375 stemmen krijgen. Er waren 705 van de 750 parlementariërs naar de stemming gekomen. De jonge hervormingsgezinde Pita van de The Move Forward Party kreeg nauwelijks senatoren achter zich, berichtte The Bangkok Post. Slechts dertien senatoren stemden voor de benoeming van Pita tot premier. De rest stemde tegen (34) of stemde niet (159). In het lagerhuis won Pita wel de meerderheid, 311 leden stemden voor Pita, 148 tegen en 39 onthielden zich van stemming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer