EU-parlement klaar voor invoering van Europese natuurherstelwet
Het Europees Parlement heeft na een roerige plenaire zitting in Straatsburg, spannende stemrondes en na wekenlange onrust en verdeeldheid alsnog gekozen voor de invoering van een Europese natuurherstelwet. Een meerderheid (336 voor, 300 tegen, 13 onthoudingen) stemde daar nipt voor, waardoor de onderhandelingen met de EU-lidstaten en de Europese Commissie over de door Eurocommissaris Frans Timmermans voorgestelde wet voor biodiversiteit en natuurherstel kunnen beginnen.
Het stemresultaat is een overwinning van de linkse partijen, waaronder PvdA en GroenLinks, in het parlement, en voor Timmermans zelf. De machtige christendemocraten, gesteund door de rechtse fracties, zijn faliekant tegen Timmermans’ wetsvoorstellen, maar bereikten uiteindelijk niet wat ze het liefste wilden: het hele wetsvoorstel om flora en fauna in kwetsbare leefgebieden te herstellen en op peil te houden van tafel.
CDA-delegatieleider in het EU-parlement Esther de Lange noemt de uitslag van de plenaire stemming teleurstellend. „De slecht ontworpen natuurherstelwet haalt het met de hakken over de sloot”, concludeert ze. „Deze wet zo doordrukken, is niet verstandig. Onze zorgen blijven: het is onvoldoende duidelijk wat de gevolgen zijn voor voedselproductie en voedselprijzen. Daarnaast kunnen en mogen de sociale woningbouw en uitrol van de energietransitie in een dichtbevolkt land als Nederland niet stil komen te liggen door verdere juridificering”, stelt ze.
Volgens VVD-collega Jan Huitema „was het natuurlijk beter geweest als het gehele voorstel van Timmermans teruggestuurd werd naar de tekentafel. We willen geen stikstofcrisis 2.0. Dat is slecht voor de natuur en voor Nederland.” Maar het oorspronkelijke voorstel wordt er door tientallen amendementen wel zwakker en werkbaarder door, denken de twee Europarlementariërs.
Mohammed Chahim (PvdA) is enorm opgelucht. „Het was echt heel spannend met minimale marges, maar ik ben ontzettend blij dat deze wet voldoende steun heeft. Dat is beter voor de natuur, beter voor de boer en een uitweg voor de stikstofimpasse waar ons land in zit. Wie kan er nu tegen herstel van de natuur zijn?”
Bas Eickhout (GroenLinks) erkent dat afzwakking van de wetsteksten door alle weerstand onontkoombaar is geworden. „Het belangrijkste staat echter nog overeind: een wet waarin staat dat de natuur hersteld moet worden. Hier kunnen en moeten we op voortbouwen.”
Volgens hem hoeven de onderhandelingen, de zogeheten trilogen tussen de Europese Commissie, de EU-landen en het EU-parlement niet heel lang te duren. De lidstaten hebben al ingestemd met een zwakkere wetstekst dan de oorspronkelijke van Timmermans, en in veel aanpassingen kan een meerderheid van het parlement zich ook vinden. Dit najaar zou er al een definitieve wet kunnen liggen, stelt hij.