Beoogd BBB-bestuurder N-Holland wil landbouw verzoenen met natuur
BBB-politicus Jelle Beemsterboer, de enige nieuwkomer in het beoogde nieuwe college van Gedeputeerde Staten in Noord-Holland, „baalt als een stekker” dat landbouw en natuur in de beeldvorming tegenover elkaar worden gezet. Hij ziet mogelijkheden die verdeeldheid te verbreken door het stikstofvraagstuk op te lossen.
„Want dat is goed voor de natuur en voor de landbouw. Als je die partijen weer bij elkaar wilt brengen door ze te verbinden, dan is dit een heel gaaf vraagstuk om je mee bezig te houden”, zei hij in Haarlem bij de presentatie van het coalitieakkoord van BBB, GroenLinks, PvdA en VVD.
Beemsterboer (39) gaat het provinciaal programma landelijk gebied coördineren. „Dat moet de oplossing bieden voor het stikstofvraagstuk, maar daar moet nog van alles aan gebeuren.”
Beemsterboer verwacht goed te kunnen samenwerken met Rosan Kocken, namens GroenLinks kandidaat-gedeputeerde voor onder meer natuur. Ook zij ziet geen noodzaak voor een tegenstelling tussen landbouw en natuur, erop wijzend dat het stikstofprobleem in Noord-Holland kleiner is dan in veel andere provincies.
Beemsterboer was jarenlang actief voor het CDA, onder meer als wethouder in Schagen. Zijn overstap naar de BBB „wekt grote verbazing” bij het CDA in Noord-Holland, waar hij veel voor heeft gedaan. „Dat hij nu deze keuze maakt, is ongeloofwaardig”, aldus de partij.
„Iedereen maakt zijn eigen afwegingen”, reageert Beemsterboer. Hij stopte een tijdje met politiek nadat hij voor het CDA op de lijst had gestaan voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar uit „frustratie over de groter wordende afstand tussen mensen in het land en de politiek” hervond hij zijn enthousiasme. „Maar bij het CDA zag ik geen perspectief.” Toen de BBB hem vroeg om gedeputeerde te worden, heeft hij na een „echt leuk gesprek ja gezegd”.
Ook met de woningnood gaat Beemsterboer aan de slag. „Ik spreek veel jonge mensen die geen huis kunnen vinden en die tot hun 30e bij hun ouders wonen, dat frustreert me enorm. We gaan veel meer bouwen, ook aan de randen van dorpen en steden. Dat was voor mij cruciaal.” Op de vraag of landbouw en agrarische activiteiten dan mogelijk plaats moeten maken, antwoordt hij: „daar heb je politiek voor: botsende belangen afwegen”.
De BBB’er verwacht niet dat er problemen opduiken op de sociale media, zoals bij een BBB-gedeputeerde in Groningen. „Ik zit wel al sinds mijn 18e op allerlei sociale media, dus er zal vast wel iets zijn, maar mezelf kennende heb ik me netjes gedragen.”