Binnenland

Yeşilgöz wil maximumstraf drugssmokkel omhoog van 12 naar 16 jaar

Justitieminister Dilan Yeşilgöz wil de maximumcelstraf voor de in- en uitvoer van drugs verhogen van 12 naar 16 jaar. Bovendien worden criminelen wat haar betreft ook harder gestraft voor andere drugsdelicten. Ze stelt onder meer voor om de straf voor de handel en productie van harddrugs te verhogen van 8 naar 12 jaar. Wie wordt betrapt met zulke verboden middelen kan wat haar betreft maximaal 8 jaar naar de gevangenis, in plaats van de 6 jaar die daar nu voor staat, schrijft ze in een Kamerbrief.

ANP
3 July 2023 16:36Gewijzigd op 3 July 2023 18:00
Justitieminister Dilan Yeşilgöz. beeld ANP, Sem van der Wal
Justitieminister Dilan Yeşilgöz. beeld ANP, Sem van der Wal

In maart maakte de bewindsvrouw al bekend dat ze de straffen voor zware drugsdelicten wilde verhogen. Nu heeft ze ook bekendgemaakt met hoeveel jaar ze de straffen wil verhogen. Yeşilgöz hoopt hiermee het signaal af te geven dat dit type criminaliteit niet wordt getolereerd. De minister wil komend najaar een voorstel klaar hebben waar burgers en belangenorganisaties hun mening over mogen geven in een zogeheten consultatie.

De harde aanpak van drugscriminaliteit in Italië dient voor Yeşilgöz als inspiratiebron. Hier zijn de bevoegdheden van opsporingsdiensten en de straffen flink opgeschroefd nadat onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino werden vermoord in 1992. Zij speelden een belangrijke rol in de strijd tegen de Siciliaanse maffia.

Onderdeel van die aanpak is ook dat de opsporing meer gericht is op het ontmantelen van criminele machtsstructuren, in plaats van alleen individuele kopstukken. Yeşilgöz ziet ook in Nederland een verschuiving in die richting en wil die voortzetten. Daarbovenop wil ze net als in Italië de procedures verkorten en dat het makkelijker wordt om geld en spullen af te pakken als aannemelijk is dat hier misdrijven voor zijn gepleegd.

Yeşilgöz wil daarnaast de regels rond kroongetuigendeals aanscherpen. Ze wil dat duidelijker in de wet komt te staan waar zulke deals aan moeten voldoen. Ze wil standaardafspraken op papier zetten waar het gaat om beschermingsmaatregelen, de rechten en plichten van de Staat en de mensen die beschermd moeten worden en de tegemoetkomingen voor levensonderhoud.

„Explosies in woonwijken, jongeren worden geronseld voor drugscriminaliteit, boeren onder druk gezet om hun schuren voor drugslabs te laten gebruiken, onze maatschappij en open economie worden gecorrumpeerd”, zegt Yeşilgöz over de georganiseerde misdaad in Nederland. „Naïviteit kunnen we ons niet meer permitteren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer