DENK Rotterdam wil dat politie gebruik stroomstootwapen staakt
De fractie van DENK in de Rotterdamse gemeenteraad wil dat de politie in de stad het gebruik van stroomstootwapens opschort. Aanleiding voor dit verzoek is de aanhouding van een mogelijk in verwarde toestand verkerende man, die na zijn arrestatie op 9 juni op de ’s-Gravenweg in Rotterdam overleed. Bij de aanhouding gedroeg de 32-jarige man zich agressief en gebruikte de politie de taser tegen het slachtoffer.
Volgens DENK-raadslid Natasha Mohamed-Hoesein is het gebruik van de taser door de politie toegenomen met 10 procent terwijl het aantal geweldsincidenten tegen politiemensen met 12 procent is gedaald. „Nederlanders met een migratieachtergrond overleden elf keer vaker door politiegeweld dan Nederlanders zonder zo’n achtergrond. In slechts drie gevallen weten we dat de agent werd vervolgd. DENK heeft altijd z’n twijfels gehad bij het gebruik van stroomstootwapens”, aldus Mohamed-Hoesein.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb, die openbare orde in zijn portefeuille heeft, wil en kan niet aan het verzoek voldoen. Hij gaat de politie dan ook niet vragen om het gebruik te staken, omdat het onderzoek naar de omstandigheden rond de fatale aanhouding nog loopt. „Er is nog geen causaal verband aangetoond tussen het gebruik van het stroomstootwapen en het overlijden van de arrestant”, aldus Aboutaleb. Het onderzoek gaat nog enige maanden duren. Aboutaleb beloofde de raad na het uitkomen van het onderzoek verder te willen praten.
DENK hoeft niet op steun te rekenen van coalitiegenoten Leefbaar Rotterdam, D66 en de VVD. Zij zijn tegen opschorting en willen het eindrapport afwachten. Leefbaar-raadslid Bart van Drunen vindt het stroomstootwapen een heel goed stuk gereedschap. „De dreiging van de taser blijkt een goede afschrikwekkende werking te hebben. Stel je eens voor dat je een agressief iemand zonder hulpmiddelen in bedwang moet houden, niet te doen.”
Het optreden van de politie op de ’s-Gravenweg heeft volgens het Openbaar Ministerie wel een rol gespeeld bij het overlijden van de man. Dit meldde het OM vorige week in een voorlopige conclusie op basis van getuigen, camerabeelden en bevindingen van een forensisch arts.
Donderdag werd ook bekend dat agenten van de Rotterdamse politie-eenheid niet worden vervolgd voor een aanhouding waarbij een 42-jarige man vorig jaar in Rhoon overleed. De agenten hebben volgens het OM geen buitenproportioneel geweld gebruikt en het is ook onduidelijk of de taser die is ingezet invloed heeft gehad op de fatale afloop.