Utrecht houdt na onbesliste stemming 2030 aan voor stikstofdoel
De provincie Utrecht houdt in het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) vast aan 2030 als jaar waarin 74 procent van de stikstofgevoelige natuur binnen de zogeheten kritische depositiewaarde moet zitten. JA21, SGP, BBB en 50PLUS dienden tijdens de Statenvergadering een motie in, waarin ze het college opriepen om de wet te volgen en 2035 aan te houden. De stemming eindigde echter onbeslist, met 24 stemmen voor en 24 stemmen tegen.
Opvallend was de rol van het CDA. Die partij stemde vóór de motie, hoewel CDA-gedeputeerde Mirjam Sterk (landbouw en natuur) daarvoor in het debat juist had gepleit voor handhaven van het jaartal 2030. Dat staat ook in de zogeheten koersnotitie die Gedeputeerde Staten eerder vaststelde als basis voor het gebiedsprogramma. Sterk benadrukte keer op keer dat het om een concept gaat en dat hierin later nog aanpassingen gedaan kunnen worden. De gedeputeerde zei met 2030 als ‘eindjaar’ voor de stikstofdoelen de aanbevelingen van het kabinet te volgen.
Sterk mocht als verantwoordelijk gedeputeerde niet meestemmen over deze motie. Haar drie fractiegenoten steunden de oproep om 2035 op te nemen in het PPLG. Aangezien de stemming onbeslist eindigde, wordt de motie doorgeschoven naar de volgende Statenvergadering, na het zomerreces. De provincie moet echter al een dezer dagen het concept-PPLG indienen bij het Rijk en daarin komt dus 2030 te staan.
In het landelijke coalitieakkoord, waar het CDA deel van is, staat dat het kabinet het uiteindelijke stikstofdoel al in 2030 wil behalen in plaats van in 2035. Het CDA wil sinds een paar maanden echter dat die deadline van tafel gaat en hierover opnieuw onderhandelen met de andere drie coalitiepartijen. CDA-leider Wopke Hoekstra zei onder meer eerst te willen afwachten tot alle provincies een nieuw bestuur hebben.
De SGP in Utrecht verwees daarnaar tijdens het debat. „De gedeputeerde wil het niet over jaartallen hebben, maar de landelijke CDA-fractie wil juist heronderhandelen over de data in het coalitieakkoord”, aldus Bertrick van den Dikkenberg. „Het CDA zegt zelfs te willen wachten op de provincies. Het PPLG is een heel duidelijk signaal. Laten we daarom nu gewoon de wet volgen en 2035 aanhouden.”
In de wet staat dat in 2030 50 procent van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden onder de kritische depositiewaarde moet zitten en vijf jaar later 74 procent. „We hebben die extra jaren ook echt nodig”, zei BBB-fractievoorzitter Anton Verleun. „Anders ruimen we een sector op die niet opgeruimd hoeft te worden.”