Amsterdam krijgt volgend jaar referendum over groenplannen
Amsterdammers kunnen op 6 juni volgend jaar naar de stembus voor een referendum over groenplannen. Er kan tegelijkertijd met de verkiezingen voor het Europees Parlement gestemd worden over de zogeheten Hoofdgroenstructuur. Daarin worden de beschermde groengebieden vastgelegd waarin niet gebouwd mag worden.
Bezorgde natuur- en bewonersorganisaties zijn het niet eens met die groenplannen. Ze vinden dat de plannen te flexibel zijn en voor minder beschermd groen en meer bouw zorgen. In januari verzamelden de organisaties binnen een dag ruim 18.000 handtekeningen voor een eerste verzoek voor een raadgevend referendum, waarna de gemeenteraad instemde. In april waren er binnen iets meer dan twee weken 10.000 nieuwe benodigde handtekeningen van kiesgerechtigde Amsterdammers verzameld.
In de gemeenteraad werd woensdag de datum voor het raadgevende referendum vastgelegd. De vraag die Amsterdammers voorgelegd krijgen is: Bent u voor of tegen het voorgenomen besluit over de Hoofdgroenstructuur? De uitslag daarvan is niet bindend, wat betekent dat de raad uiteindelijk mag bepalen of er iets aan de groenplannen wordt veranderd.
In het verleden zijn er in Amsterdam vaker referenda geweest, zoals over de komst van de Noord-Zuidlijn en de aanleg van IJburg, beide in 1997. Ook werd er gestemd over het verzelfstandigen van openbaarvervoerbedrijf GVB (in 2002) en werd er in Weesp een referendum gehouden over de aansluiting bij Amsterdam (in 2018).
Eind 2021 besloot Amsterdam dat het organiseren van een referendum makkelijker moest worden. De regels om een volksraadpleging te houden zijn flink versoepeld en Amsterdammers kunnen zich over meer onderwerpen uitspreken. Dit is het eerste referendum sinds die versoepeling.