Binnenland

Stichting komt met lespakket over Nederlands slavernijverleden

De stichting Nederland Wordt Beter brengt zaterdag, tijdens Keti Koti, een onlinelespakket uit over het Nederlandse slavernijverleden en racisme. Het lespakket is bedoeld om kinderen en jongeren bewust te maken van „wat wel eens de zwarte bladzijden van onze geschiedenis worden genoemd”, aldus de organisatie. „Het waren echter geen bladzijden, maar hele hoofdstukken, die tot op de dag van vandaag in alle betrokken gebieden een bepalende invloed hebben.”

ANP
28 June 2023 12:54

In het lespakket, dat bedoeld is voor de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van de middelbare school, wordt de omvang van het Nederlandse koloniale en slavernijverleden inzichtelijk gemaakt. Zo komen betrokken gebieden als West-Afrika, Azië, het Caribisch gebied en Suriname en Zuid-Afrika aan bod. Niet alleen de periode van de kolonisatie wordt behandeld, maar ook die daarvoor. De leerlingen leren behalve over de geschiedenis ook kritisch na te denken over de beelden die zij tegenkomen op school en in de media van het koloniale verleden en ooit gekoloniseerde landen.

Volgens initiatiefnemer Jerry Afriyie van Nederland Wordt Beter is de behoefte aan een lespakket over dit thema de afgelopen tijd sterk toegenomen. „Een mooi teken dat het bewustzijn over het slavernijverleden van Nederland toeneemt en dat mensen op zoek zijn naar meer verdieping en kennis over het onderwerp”, zegt hij. „We hopen met dit pakket een duurzame bijdrage te leveren aan de kennis van deze periode, die voor sommigen misschien ver weg lijkt, maar in werkelijkheid tot de dag van vandaag grote invloed heeft.”

Minister-president Mark Rutte en minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) namen woensdagochtend in het Mauritshuis in Den Haag een onderzoek in ontvangst over hoe kinderen aankijken tegen het slavernijverleden. Daarin geeft 90 procent van de ruim zeshonderd ondervraagden aan het onderwerp belangrijk te vinden en wil 80 procent er meer over weten. De bewindslieden spraken ook met kinderen, die hen vertelden dat er op school weinig aandacht is voor het slavernijverleden. De premier zei na afloop dat de bijeenkomst en het onderzoek hem inspireren te kijken naar hoe het slavernijverleden een goede plek krijgt in het onderwijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer