Winkeliers wachten op besluit overheid over feestdag Keti Koti
Winkeliers wachten af tot de overheid besluit of Keti Koti, het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij, op 1 juli een feestdag moet worden. „Een feestdag moet eerst aangewezen zijn door de overheid, voor deze onder de feestdagenregeling valt en er afspraken in de collectieve arbeidsovereenkomst over gemaakt kunnen worden”, zegt een woordvoerder van winkeliersvereniging INretail.
Volgens INretail wordt al langer gesproken over de wens van bepaalde dagen een nationale feestdag te maken, zoals Eid al-Fitr, ook wel het Suikerfeest genoemd. Dat is het moment waarop moslims de ramadan - de jaarlijkse vastenperiode - afsluiten.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW laat desgevraagd weten „tot dusver geen signalen te hebben ontvangen dat het aantal bedrijven dat hun werknemers vrij geeft met Keti Koti toeneemt”, zegt een woordvoerder. „Wel is het in algemene zin zo dat verschillende werkgevers nu al de mogelijkheid bieden voor verlof naar keuze, waarmee je vrij kan krijgen voor gedenkdagen als Keti Koti. Werkgevers geven werknemers daarmee de vrijheid om een officiële feestdag in te ruilen voor feest- of gedenkdagen die voor een individu belangrijk zijn.” Zo doen ING en Unilever dit al. Ook kunnen werknemers een vrije dag opnemen, zegt VNO-NCW.
Diverse organisaties hebben met een brievenactie het CDA opgeroepen in te stemmen om van Keti Koti een nationale feestdag te maken. De Stichting Nederland Wordt Beter, een van de initiatiefnemers van de actie, meent dat de politieke partij een „sleutelpositie” heeft voor een meerderheid in de Tweede Kamer. De actie is een vervolg op de campagne ‘ik neem vrij op 1 juli’, waar bedrijven zoals Tony’s Chocolonely en cosmeticamerk LUSH zich al achter schaarden.
Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Door van deze dag een feestdag te maken kan de dag bijdragen aan de bewustwording en kunnen mensen samen vieren en herdenken, aldus de organisaties achter de brievenactie.
Minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) zei eerder in juni dat hij het een „interessante gedachte” vindt om van Keti Koti een vrije dag te maken. Ook minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) zei ervoor open te staan.