Advies: natuurdoelen sneller te behalen met grotere Biesbosch
Als het beschermde natuurgebied van de Biesbosch wordt uitgebreid, kunnen de natuurdoelen in dit belangrijke gebied makkelijker worden gehaald. Die suggestie doet de Ecologische Autoriteit (EA) in een advies aan de overheid. Een grotere Biesbosch zou op langere termijn ook beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering.
De onafhankelijke autoriteit benadrukt de nationale en internationale betekenis van de Biesbosch. Het natuurgebied op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland is „uniek in Europa”, schrijven de opstellers van het advies. Het is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa en heeft ook de status van Nationaal Park.
Met de natuur van de Biesbosch gaat het niet heel goed. Zo is de waterkwaliteit te slecht en zien de experts die het gebied bekeken een „gebrek aan dynamiek”, waarmee ze bijvoorbeeld wijzen op de steeds verschuivende waterstromen. Met de juiste maatregelen kunnen de natuurdoelen echter wel binnen bereik komen, denkt de EA. Dat wordt eenvoudiger als het beschermde gebied aan de oostkant wordt vergroot. Zo’n uitbreiding zou mogelijk zijn „met relatief weinig inspanning”, klinkt het.
Nu tellen bijvoorbeeld planten- en diersoorten die net buiten het officiële Natura 2000-gebied zitten niet mee voor de doelen van dat gebied. Concreet worden die doelstellingen in vijf van de negen habitats die de Biesbosch rijk is nog niet gehaald. Hetzelfde geldt voor twaalf van de 44 diersoorten.
Tegelijk met het rapport over de Biesbosch bracht de EA dinsdag advies uit over de gebieden die samen De Peel vormen. Dat zijn de Groote Peel en de Deurnsche Peel & Mariapeel. In die hoogveengebieden op de grens van Brabant en Limburg staat de natuur „onder zware druk”. Voor een aantal vissen en vogels „is het beeld nog positief”, maar voor het hoogveen en de heide „is het risico op verdere verslechtering zeer hoog”, waarschuwt de autoriteit. De gebieden lijden onder meer onder een veel te hoge stikstofbelasting. Ook hebben ze last van droogte. „Stabielere en hogere grondwaterstanden zijn nodig. Dat is een grote uitdaging, want klimaatverandering veroorzaakt nog drogere zomers”, schrijft de autoriteit. Die beoordeelt zogeheten natuurdoelanalyses van de provincies.
Bestuurder Hagar Roijackers van de provincie Noord-Brabant laat weten te „zijn bevestigd in het feit dat de Brabantse natuur te lijden heeft onder stikstof, verdroging en waterkwaliteit”. De adviezen van de autoriteit liggen volgens haar „in lijn” met de analyses van de provincie.