SHO: Donaties zeebeving voor korte termijn toereikend
De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) denken voldoende geld te hebben ingezameld om de slachtoffers van de tsunami in Azië op korte en middellange termijn te helpen. Op dit moment is 160,5 miljoen euro binnengekomen op giro 555. De SHO roepen het publiek op geen nieuwe acties meer te bedenken.
„Deze gigantische steun voor de slachtoffers van de ramp is ongekend en uniek in de Nederlandse humanitaire geschiedenis”, zei voorzitter H. Franken van de SHO. „De respons van het Nederlandse publiek op de nationale actie voor Azië is zo groot, dat we als hulporganisaties bijna voldoende geld hebben voor onze hulpverlening nu en in de komende twee jaar.”
Het kabinet heeft tot nu toe 240 miljoen euro opzijgezet voor hulp aan de getroffen gebieden. Veertig miljoen is bestemd als noodhulp, 200 miljoen voor de wederopbouw over een periode van vijf jaar. Daarnaast is nog eens 24 miljoen euro gereserveerd voor de kosten van een tijdelijke bevriezing van de schuldenlast van Indonesië en Sri Lanka. Door de gelden op deze manier te verdelen, maakt het kabinet duidelijk de nadruk te willen leggen op de wederopbouw.
Woensdag sprak de Tweede Kamer met de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) over de Nederlandse inspanningen in het getroffen gebied.
Van de Nederlandse noodhulp is inmiddels 30 miljoen belegd. Indonesië krijgt met 13 miljoen het leeuwendeel en voor Sri Lanka is tot nu toe 7 miljoen uitgegeven. Verder ging 2 miljoen naar het Rode Kruis, eveneens 2 miljoen naar Save the Children en 1 miljoen naar ZOA Vluchtelingenzorg. Daarnaast heeft Van Ardenne nog 5 miljoen overgemaakt naar giro 555, voor de samenwerkende hulporganisaties. Alle hulporganisaties dienen samen te werken met de VN. Over de besteding van de resterende 10 miljoen wordt nog gepraat op het ministerie.
Ook het geld voor de wederopbouw zal voornamelijk ten goede komen aan Indonesië en Sri Lanka. Thailand en India hebben te kennen gegeven het vooralsnog zo veel mogelijk op eigen kracht te willen doen.
Hoe de verdeling uitvalt kon Buitenlandse Zaken nog niet zeggen. Herbouw van scholen en schoon water krijgen in elk geval prioriteit.
Prins Willem-Alexander heeft Nederlanders dinsdagavond opgeroepen de getroffen gebieden in Azië als toerist te bezoeken. In een interview met het actualiteitenprogramma TweeVandaag zei de prins dat hij zelf „zo snel mogelijk” als toerist die kant op gaat. „We moeten die mensen een hart onder de riem steken. Dat verdienen ze”, aldus de prins.
De Stichting Weeshuis Sri Lanka deelde dinsdag mee dat Nederlanders die op vakantie willen naar Sri Lanka en daar ook willen meehelpen aan de wederopbouw, vanaf nu ’werkvakanties’ kunnen boeken naar het eiland. De stichting is een initiatief van de Haagse Marja van Leeuwen. Haar actie voor de bouw van een weeshuis is uitgegroeid tot een van de succesvolste particuliere initiatieven na de ramp in Zuidoost-Azië. Volgens Van Leeuwen is er genoeg te doen, van metselen tot het aanleggen van elektrische leidingen. Een werkvakantie naar Sri Lanka met zeven overnachtingen in een hotel kost circa 600 euro.