Binnenland

Niemand gearresteerd bij actie klimaatactivisten bij Tata Steel

Voor, tijdens en na de actie van klimaatactivisten op het terrein van Tata Steel in Velsen is niemand aangehouden, meldt een politiewoordvoerster. Wel zijn actievoerders van Extinction Rebellion (XR), die zich hadden vastgeketend aan een spoorlijn bij de fabriek, losgemaakt door de politie en verplaatst naar een andere plek. Daarna mochten ze vertrekken, aldus de politie.

ANP
24 June 2023 19:04Gewijzigd op 24 June 2023 20:24

Honderden actievoerders braken zaterdag aan het einde van de ochtend door hekken van het staalbedrijf en trokken het terrein op. Ze bleven daar ruim zes uur en beëindigden even na 18.00 uur hun actie door vrijwillig het terrein te verlaten.

Een woordvoerder van de gemeente Velsen laat weten dat het „demonstratierecht een groot goed is” en dat is besloten de activisten niet strafrechtelijk maar bestuurlijk aan te pakken. Dat is volgens hem gebeurd met de XR-activisten die zich aan het spoor hadden vastgemaakt en niet wilden vertrekken. „Ondanks dat er een noodverordening van kracht was en ze zich op privéterrein bevonden, hadden ze wel het recht om te demonstreren. Daarom is voor deze aanpak gekozen, omdat dit de meest zuivere manier van handelen is.”

De directie van Tata Steel laat weten „opgelucht te zijn dat deze actie zonder incidenten is verlopen.” Hoe het bedrijf aankijkt tegen het feit dat er geen mensen zijn aangehouden, laat een woordvoerder in het midden. Maar hij wijst er wel op dat de activisten op privéterrein zijn geweest en „dat is strafbaar”.

De actie heeft ook financiële gevolgen voor het staalbedrijf. Zo heeft Tata Steel in de aanloop naar zaterdag bedrijfsactiviteiten teruggeschroefd om te voorkomen dat zich gevaarlijke situaties voordoen voor demonstranten, personeel en het milieu. Hoe groot de schade is, weet hij niet. „We moeten de rekening nog opmaken.” Hij zegt „geen uitspraken te doen” over een mogelijke schadeclaim richting de actievoerders.

Greenpeace laat weten blij te zijn over de wijze waarop de actie is verlopen. „De nul arrestaties is ook een pluim voor de burgemeester, dat hij het recht op protest hoog in het vaandel heeft.” Advocaat Willem Jebbink zegt namens de milieuvereniging dat het verrichten van geen aanhoudingen „getuigt van naleving van de internationale regels over demonstratievrijheid. Als betogers vreedzaam zijn, wordt van de overheid tolerantie verlangt.” Wat Jebbink betreft kan het openbaar bestuur in andere gemeenten hier een voorbeeld aan nemen.

De gemeente had eerder een noodverordening ingesteld, maar die werd massaal genegeerd. De politie heeft niet ingrepen en de autoriteiten lieten eerder weten de demonstratie zo goed mogelijk te faciliteren en de situatie ter plekke in de gaten te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer