Jetten ziet in flexibiliteit antwoord op overvol stroomnet
Flexibiliteit van bedrijven moet voorkomen dat Nederland op het slot gaat vanwege het overvolle elektriciteitsnet, schrijft energieminister Rob Jetten. Hij gaat een speciaal coördinator aanwijzen die ervoor moet zorgen dat verbruik beter wordt verspreid, en dat minder bedrijven op piekmomenten een beroep doen op het net. Het stroomnet wordt intussen uitgebreid, maar die verbouwing komt voor veel bedrijven niet op tijd.
Op veel plekken op het stroomnet ontstaan ‘congestieproblemen’, vergelijkbaar met files. Doordat er op bepaalde momenten te veel elektriciteit wordt opgewekt of gebruikt, kan het net deze stroom niet goed vervoeren. „Er staan momenteel 5600 bedrijven op een wachtlijst die een (grotere) aansluiting op het elektriciteitsnet willen”, meldt Jetten.
Maar ook op de drukste gebieden „zit het net alleen op een paar piekmomenten per dag vol”, schrijft Jetten. „Er is ruimte voor flexibel gebruik van het net.”
Jetten benadrukt dat er wordt gewerkt aan ‘verzwaring’ van het net. „Voor 2030 worden 15.000 stations uitgebreid en voor 2050 moet er 80.000 kilometer aan extra kabels de grond in”, meldt de bewindsman. „Tegelijkertijd is ook duidelijk dat we het met alleen uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet niet gaan redden.” Hij vraagt netbeheerders en bedrijven om „creatief en actief” samenwerken om de problemen op te lossen.
De beperkte capaciteit voor zowel invoer als afname van stroom levert ook problemen op voor de energietransitie. Hernieuwbare energie is veelal afhankelijk van het weer (windenergie en zonne-energie). Op sommige momenten wordt dus veel energie opgewekt, op anderen veel minder. Bovendien hebben sommige gebruikers een (extra) stroomaansluiting nodig om bijvoorbeeld van gas op te stappen op elektriciteit.