Beoogde coalitie Overijssel wordt beticht van ‘lelijke politiek’
De beoogde coalitie in Overijssel heeft woensdag een slechte beurt gemaakt bij de rest van de Provinciale Staten. Tijdens de Statenvergadering werden BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP beticht van „lelijke politiek”, „onbehoorlijk bestuur” en „een overvaltactiek”. Het draaide allemaal om een zogeheten ‘motie vreemd’ die de VVD met steun van de vier andere formerende partijen indiende.
Met die motie, die vanzelfsprekend werd aangenomen omdat de beoogde coalitie een meerderheid heeft in de Staten, legden de partijen vast dat in Overijssel alleen windturbines mogen komen als dat in clusters van minimaal vier exemplaren gebeurt. Andere partijen waren daar boos over, omdat de deadline voor gemeenten om aan te geven waar ze windmolens kunnen plaatsen al bijna afloopt (op 1 juli).
„Ik hoor steeds maar ‘samen, samen, samen’, en ‘draagvlak, draagvlak, draagvlak”’, zei fractievoorzitter Renate van der Velden-Buist van ChristenUnie, doelend op de beoogde nieuwe bestuursstijl van de formerende partijen. „Maar ik concludeer dat we dit met de eerste motie vreemd van de coalitie al helemaal kwijt zijn.”
Volgens Erwin Hoogland, de fractievoorzitter van VVD, is haast geboden. Vanaf 1 juli kunnen commerciële partijen aanvragen indienen voor het plaatsen van hoge windturbines. „Als we als provincie niet steviger de regie nemen, kan het leiden tot een confetti van windturbines verspreid door de hele provincie”, aldus Hoogland. „We pleiten dus voor clusteren, niet minder dan vier bij elkaar.”
De andere partijen waren met name boos over de timing. „Tien dagen voor de limiet voor gemeentes verloopt, komt ineens een kaderstelling die enorme impact heeft”, zei Niels van Elk van D66.
Fred Kerkhof van JA21 riep nog op de motie in te trekken. „Het zou passen bij de nieuwe bestuursstijl die de coalitie voorstelt om dit voorstel terug te trekken en eerst te behandelen in de commissie, zodat het echt de aandacht krijgt die het verdient.” Hoogland wilde daar niet aan beginnen. „Want dan gaat 1 juli voorbij, komen er tig aanvragen binnen en kunnen we heel weinig meer tegenhouden. Daarom is hier urgentie bij.”