Binnenland

Rijkswaterstaat bouwt vast pompen bij Eefde wegens zakkend water

Rijkswaterstaat is dinsdag begonnen met de opbouw van twee tijdelijke pompen bij het gemaal Eefde, net iets boven Zutphen. Deze pompen zijn noodzakelijk als de waterstand op de IJssel zo ver daalt dat er niet meer voldoende water over het achterliggende gebied verdeeld kan worden. Dat betreft de Achterhoek, Salland, Twente en een deel van Drenthe. De inzet van de pompen is volgens de waterbeheerder nog niet nodig, maar de waterstand in de Rijn, die de IJssel van water voorziet, gaat medio volgende week weer zakken.

ANP
20 June 2023 15:41

De waterstand van de Rijn staat onder het langjarig gemiddelde en daalt nog wat verder. In het weekeinde gaat het waterpeil iets stijgen door verwachte regenbuien in Nederland en in het stroomgebied van de rivier, maar daarna volgt opnieuw daling. Ook de waterstand van de Maas is laag. De watertemperatuur van de Maas is opgelopen tot boven de 24 graden en dat betekent dat bedrijven geen koelwater meer mogen lozen, aldus de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) dinsdag.

Door de lage waterstand in de grote rivieren neemt zoutindringing in het westen van het land toe. Bij de Zeesluis in IJmuiden wordt aangepast geschut (schepen van het ene naar het andere waterniveau brengen) om zo veel mogelijk zoutwater vanuit zee tegen te houden. In de monding van de Hollandsche IJssel en de Lek zijn zoutpieken waargenomen. Bij Kinderdijk wordt daarom minder water ingelaten. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat er zoutwater naar natuurgebied Vinkeveense Plassen stroomt. Bij de sluizen in de Afsluitdijk wordt aangepast geschut om zoutwater uit de Waddenzee tegen te houden. Volgens de LCW zijn ingrijpende maatregelen zoals extra zoetwater naar West-Nederland via een speciaal gemaal bij De Meern nog niet nodig.

Waterschap Rivierenland heeft Zuid-Holland gevraagd om de gemalen Gorinchem en Vianen in de Linge beperkt te gebruiken om verspilling van water tegen te gaan. Schutten kost veel water en daarom gelden op meer plaatsen schutbeperkingen, zoals in de Maas die helemaal door stuwen en sluizen wordt geregeld. Beperkt schutten betekent meestal langere wachttijden voor de scheepvaart.

Volgens de LCW zijn de grondwaterstanden over het algemeen nog gemiddeld. Maar het peil zakt wel snel. Korte, heftige regenbuien veranderen daar weinig aan, maar de waterschappen proberen regenwater wel in speciaal aangelegde gebieden vast te houden. Drinkwaterbedrijven merken dat er een grote watervraag is, maar de situatie is beheersbaar, zegt de LCW.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer