Nederland herdenkt slachtoffers zeebeving
In de Ridderzaal in Den Haag hebben dinsdag driehonderd Nederlandse getroffenen samen met koningin Beatrix, prins Willem–Alexander en zijn vrouw en prinses Margriet en haar man de tsunami in Azië herdacht. Ook leden van het kabinet waren bij de bijeenkomst aanwezig. Volgens de laatste telling loopt het aantal slachtoffers van de zeebeving inmiddels op tot boven de 280.000.
Premier Balkenende zei in Den Haag dat mensen wekenlang tussen hoop en vrees hebben geleefd, wachtend op nieuws over een dierbare. „Anderen verkeren nog steeds in die slopende onzekerheid. Iemand missen van wie je houdt, voelt als een gapende leegte. Wie een dierbare mist, is een deel van zichzelf kwijt, misschien wel het mooiste deel", zei de premier.
Onder de aanwezige bewindslieden waren behalve Balkenende onder anderen de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken), Bot (Buitenlandse Zaken) en Zalm (Financiën). Ambassadeurs van de getroffen landen en vertegenwoordigers van Nederlandse hulpverleningsorganisaties waren eveneens aanwezig.
Prins Willem–Alexander riep Nederlanders op om als toerist de getroffen gebieden te bezoeken. Hij deed dat in het actualiteitenprogramma TweeVandaag. „We moeten die mensen een hart onder de riem steken. Dat verdienen ze", aldus de prins.
Het Indonesische ministerie van Volksgezondheid stelde het aantal doden en vermisten op het Indonesische eiland Sumatra dinsdag bij tot ruim 228.000. Volgens het ministerie gaat het om 96.232 geregistreerde doden en 132.197 vermisten. Als alle vermisten op Sumatra inderdaad dood zijn, komt het totale aantal slachtoffers als gevolg van de zeebeving boven de 280.000 uit.
Thailand meldde dat zeker 5384 mensen zijn gedood. Sri Lanka telde volgens de officiële gegevens tot dusver bijna 31.000 doden, India zeker 16.400. In Oost–Afrika vielen meer dan driehonderd doden, van wie 298 in Somalië.
Het Nederlandse Rampen Identificatie Team (RIT) in Thailand zet zijn werk vanaf woensdag voort in Phuket–stad. Op de nieuwe locatie kunnen de leden van het team onder veel betere omstandigheden hun werk doen.
Het nieuwe complex is afgesloten en beter afgeschermd, geïdentificeerde slachtoffers kunnen sneller op transport. Tot op heden werkten de leden van het RIT in een boeddhistische tempel nabij Khaolak, tachtig kilometer ten noorden van Phuket–stad.
Het aantal Nederlandse RIT’ers in Thailand wordt in de komende dagen teruggebracht van 28 naar 22. In ruil daarvoor krijgt het team hulp van zeker zes Belgische collega’s.
De Stichting Signi Zoekhonden vertrekt woensdag naar Thailand om daar te zoeken naar slachtoffers. „De lokale bevolking verwacht dat vooral in de mangrovebossen nog veel lijken te vinden zijn", aldus E. van Neerbos, voorzitter van de stichting dinsdag.