Politie roept politiek op snel met verbod designerdrugs te komen
De politiek moet vaart maken met het verbod op designerdrugs. Die oproep doet de politie vrijdag. „Zonder zo’n alomvattende wet lopen we continu achter de feiten aan”, zegt topman bij de politie Willem Woelders.
Designerdrugs zijn chemische varianten van synthetische drugs zoals xtc. Deze drugs zijn door scheikundige handigheden van de makers vaak niet illegaal. Telkens als een nieuwe designerdrug wordt gevonden, wordt geprobeerd die op de Opiumlijst te krijgen, geeft de politie aan. „Dat traject om een middel verboden te krijgen, neemt veel tijd in beslag, omdat elk product steeds afzonderlijk moet worden beoordeeld. Ondertussen veranderen de producenten een of twee atomen in de samenstelling van de drugs, waardoor het ineens een ander middel is. Maar wel met een vergelijkbare werking.”
Zo werd de synthetische drug 4-MMC verboden, maar kwam deze drug met een kleine aanpassing als 3-MMC weer ‘legaal’ op de markt, aldus de politie. „Dat ‘nieuwe’ middel kwam ook op de Opiumlijst, waarna ineens 3-CMC opdook. Zo blijf je dus doorgaan’, staat in het persbericht van de politie.
De Nederlandse politie pleit voor eenzelfde soort wet zoals die in andere landen als Duitsland en België geldt. Daar hebben ze een soort parapluwet, waarmee stofgroepen die in de (moleculaire) basis hetzelfde zijn opgebouwd worden verboden.
Drugsrechercheurs merken volgens de politie ook dat andere landen vreemd opkijken van de huidige Nederlandse wetten. „Bij rechtshulpverzoeken in internationale drugsonderzoeken kunnen we lang niet altijd helpen, omdat het spul hier niet strafbaar is. Dat doet wat met de reputatie van Nederland op het gebied van drugsbestrijding. Zo lijkt een soort vrijstaat te ontstaan, waarbij de wet producenten hun gang laat gaan. Vergis je niet: er gaat veel geld in om en er zit verwevenheid tussen de vooralsnog legale designerdrugshandel en de verboden drugshandel”, vertelt Woelders. Die verwevenheid gaat gepaard met bedreigingen, aanslagen, ontploffings- en brandgevaar, corruptie en intimidatie, zegt Woelders. „Dan hebben we het nog niet eens over de gezondheidsrisico’s van deze drugs.”
Het Openbaar Ministerie en de politie ijveren al zo’n tien jaar voor wetgeving op dit gebied, maar is er nog altijd geen besluit genomen, geeft Woelders aan. Het wetsvoorstel ligt al enige tijd klaar, maar wacht op behandeling in de Tweede Kamer, meldt de politie. „De behandeling van de wet in de Kamer staat nu op de agenda voor eind juni. Maar een concrete datum is nog niet vastgesteld. De behandeling is al twee keer doorgeschoven.”