Geschorste medewerker GGD Amsterdam kreeg eerder al waarschuwing
De medewerker van GGD Amsterdam die dit jaar geschorst werd voor grensoverschrijdend gedrag, had begin vorig jaar al een officiële waarschuwing gekregen. Dat bevestigt de GGD na berichtgeving van Het Parool hierover. Na die waarschuwing was een klacht van een cliënt „intern afgehandeld” en kon de hulpverlener doorwerken.
Afgelopen dinsdag maakten zorgwethouder Alexander Scholtes en burgemeester Femke Halsema bekend dat de schorsing het gevolg was van „ernstig verwijtbaar en grensoverschrijdend handelen”. De stadsbestuurders vermeldden toen niet dat er eerder een officiële waarschuwing was gedaan.
Het Parool heeft een mail aan het hoofd van de soa-polikliniek in bezit, verstuurd in februari 2022, met daarin de eerste klacht van een cliënt. Hij spreekt van „een vreselijke ervaring” waarbij hij „echt seksueel lastig gevallen” is.
De GGD laat weten dat de hulpverlener van het Centrum voor Seksuele Gezondheid (CSG) na die eerste klacht een officiële waarschuwing kreeg. Na een tweede klacht van een andere cliënt, in januari dit jaar, werd Bureau Integriteit ingeschakeld en werd de medewerker, die ruim 25 jaar bij de GGD werkte, geschorst. „De tweede klacht deed de eerste in een ander daglicht staan”, zo laat de GGD vrijdag weten in een schriftelijke verklaring.
Uit onderzoek van het bureau bleek eind mei dat de medewerker de twee cliënten privé zou hebben benaderd om intiem contact te hebben en dat een van hen bij hem thuis geweest zou zijn. Er wordt niet uitgesloten dat er „meer ernstige verwijtbare gedragingen” zouden zijn geweest. De burgemeester en wethouder kondigden aan dat een extern bureau daar onderzoek naar gaat doen.
Er is een melding gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, omdat het gaat om een BIG-geregistreerde hulpverlener. De medewerker wordt, via de rechter, ontslagen en de GGD gaat een tuchtzaak tegen hem aanspannen. „We zijn daar mee bezig”, aldus de GGD.