Kritische Consumentenbond: Kuipers moet ingrijpen in zorgstelsel
De Consumentenbond is zeer ontevreden over de informatie die burgers krijgen over de inhoud van zorgverzekeringen. „In het overstapseizoen is elk jaar weer onduidelijk welke zorgverleners een contract hebben met een zorgverzekeraar”, stelt de bond. Zorgaanbieders worden volgens de organisatie ook vooral op basis van kosten geselecteerd en „niet of nauwelijks op basis van kwaliteit”. Al met al worden „de belangen en rechten van consumenten in de zorg stelselmatig met voeten getreden”, concludeert de Consumentenbond.
De organisatie heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) een brief geschreven met een „ultiem beroep op de minister” om in te grijpen. „Consumenten zijn beter geïnformeerd bij het kopen van een stofzuiger dan bij het afsluiten van een zorgverzekering”, stelt directeur Sandra Molenaar.
In het schrijven is de bond ook erg kritisch over marktwerking in de zorg. Over het algemeen vindt de Consumentenbond marktwerking en concurrentie een goede zaak, maar voor de zorg ligt dat heel anders. „Als je de markt loslaat op zaken van algemeen belang, zoals zorg, dan heeft dat grote en onwenselijke gevolgen. Marktwerking versterkt dan per definitie de ongelijkheid tussen mensen met veel geld en met minder geld. En tussen weerbaren en kwetsbaren”, klinkt het.
In de huidige zorgverzekeringswet blijft de overheid eindverantwoordelijk en ziet die erop toe dat de „letter en geest” van de wet goed wordt nageleefd. „De Consumentenbond neemt waar dat dit onvoldoende gebeurt”. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) signaleert volgens de bond wel de problemen met bijvoorbeeld de informatievoorziening, maar „slaagt er kennelijk niet in om voldoende te handhaven”.
De Tweede Kamer debatteert volgende week over knelpunten in de zorg. Platform voor de geestelijke gezondheidszorg MIND pleit in aanloop daartoe eveneens voor strenge handhaving van de informatieplicht van zorgverzekeraars en ook de zorgplicht.
„Nog steeds staan ruim 80.000 mensen op de wachtlijst bij de ggz. Dit probleem is inmiddels zo hardnekkig dat MIND het vertrouwen heeft verloren in de oplossing ervan binnen de grenzen van het huidige stelsel”, aldus de organisatie. Ook zij is kritisch over de marktwerking. Die is „alleen mogelijk als de overheid toezicht houdt en ingrijpt”.
MIND vraagt de overheid de NZa „ertoe te bewegen” het toezicht op en de handhaving van de zorgplicht verder aan te scherpen.