Binnenland

Ondernemer: te veel reguleren AI beknelt mensen met goede ideeën

Pas op met het te veel reguleren van kunstmatige intelligentie (AI), anders komen mensen met goede ideeën die met AI kunnen experimenteren in het gedrang. Daarvoor waarschuwt Hesling Reidinga, ondernemer en bedenker van AI-reclame-innovatieplatform The Wolfgang Project. Grote bedrijven kunnen dat zich namelijk makkelijker veroorloven dan de gewone man, zegt hij.

ANP
14 June 2023 17:52

„Kennis is nu veel bereikbaarder waardoor mensen met goede ideeën heel ver kunnen komen. Ik zou niet willen dat AI zo aan banden wordt gelegd dat het alleen voor grote bedrijven is die het kunnen betalen. Dat is ook met sociale media gebeurd. Grote bedrijven gingen aandacht kopen, de gewone stem kwam er niet meer doorheen”, legt Reidinga uit.

„Openheid en toegankelijkheid van de technologie is belangrijk voor Europa”, meent hij. „Er wordt natuurlijk enorm gelobbyd vanuit grote bedrijven om AI plat te leggen want hun hele verdienmodel wordt omver gegooid. En die mensen lopen ook in Brussel rond.”

Reidinga is eigenaar van een reclameplatform dat „in bijna alle opzichten” met AI werkt: van projectmanagement tot werving van personeel tot projecten uitwerken. „Ik heb het gevoel dat AI alles zo fundamenteel op zijn kop zet dat je een structuur moet bouwen in plaats van je bedrijf erop aan te passen.”

Reidinga zegt ook „huiverig” te zijn voor het „te veel reguleren van zaken waar nog geen kennis van is”. „Dat je iets stopt waarvan je niet weet waar het naartoe gaat”, zegt hij. „Ik hoop dat de ogen wijd open blijven voor de kansen die AI biedt. Ik zou graag zien dat voorkomen wordt dat er nog meer enorme techbedrijven ontstaan die veel data oogsten die niet van hen zijn. En dat ingezien moet kunnen worden waar data vandaan gehaald worden en wie de rechthebbenden zijn, en die ervoor beloond worden.”

In chatbotmodel ChatGPT kun je bijvoorbeeld teksten genereren, maar die zijn gebaseerd op data die niet zelf van ChatGPT zijn. „Iedereen kan hen betalen voor kennis die ergens anders vandaan komt, dat klopt niet.”

Woensdag keurde het Europees Parlement een wetsvoorstel goed over AI. Daarin wordt het ontwerpen van AI gereguleerd, het gebruik ervan en de verkoop van AI-systemen. Gezichtsherkenning met slimme camera’s in de publieke ruimte wordt verboden en er komen bindende regels voor grote chatbotmodellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer