Nieuwe plek, plus toelichting, omstreden universiteitsschilderij
Een omstreden schilderij van een volledig mannelijk en sigaren rokend bestuurscollege van de Leidse universiteit uit de jaren zeventig krijgt een nieuwe plek in deze instelling, waar meer mensen het kunnen zien. Er komt een „goede, inhoudelijke toelichting” naast, staat op de site van de universiteit. Het kunstwerk van Rein Dool werd eerder in een van de vergaderzalen (de Grachtenkamer) van de muur gehaald door medewerkers die het niet meer van deze tijd en te nadrukkelijk aanwezig vonden.
De actie veroorzaakte commotie tot in de Tweede Kamer aan toe. Later werd het weer „tijdelijk” opgehangen en moest een „divers samengestelde commissie” gaan uitzoeken wat de beste aanpak zou zijn om het werk „beter tot zijn recht te laten komen”. Er kwam ook nog een heel symposium over de kwestie aan te pas. Het schilderij gaat nu naar de Receptiekamer van het Academiegebouw en zal ook onderdeel worden van tijdelijke tentoonstellingen met ander werk, laat de universiteit weten.
Ze stelt ook een nieuwe Commissie Kunst en Debat Academiegebouw in. Deze nieuwe commissie wordt onder meer aanspreekpunt voor vragen over kunstobjecten en tentoonstellingen van de universiteit. De samenstelling van deze commissie wordt dit najaar bekend.
De eerdere verwijdering zou overigens „een actie met een knipoog maar ook met een serieuze ondertoon” zijn geweest, liet de universiteit destijds weten. Op het schilderij staan volgens haar „zeer gewaardeerde oud-bestuurders van onze universiteit en het schilderij geeft een uniek, historisch tijdsbeeld weer”. Er was echter al „langere tijd” discussie over dit schilderij. Niet iedereen voelt zich erdoor „gerepresenteerd” en context ontbrak ook, zo werd al gezegd.