Drenthe hoopt dat regeling voor piekbelasters effect heeft
De provincie Drenthe hoopt dat de maandag gepresenteerde regeling voor piekbelasters het beoogde effect heeft. Van de ruim 3000 bedrijven die onder de piekbelasters in Nederland vallen, komen er 189 uit Drenthe. Deze boeren kunnen zich laten uitkopen voor een bedrag dat 120 procent van de waarde van het bedrijf is.
„Wij hopen dat deze subsidie tot substantiële stikstofreductie leidt”, aldus een woordvoerster van Gedeputeerde Staten in Drenthe in een summiere reactie. „Met de landelijke aanpak piekbelasting wil het kabinet de stikstofneerslag in de kwetsbare natuurgebieden snel terugdringen.” Drenthe heeft veertien gebieden die tot Natura 2000 behoren en door Europa zijn aangewezen als beschermd gebied.
Zuid-Holland, de provincie met de meeste inwoners in Nederland, telt slechts vier bedrijven die als piekbelaster gelden. „Wij zijn blij dat de beëindigingsregelingen nu gepubliceerd zijn”, aldus een woordvoerder van gedeputeerde Jeannette Baljeu (Stikstof). „Hiermee is er meer duidelijkheid voor agrariërs die om diverse redenen overwegen om te stoppen in Zuid-Holland. Wij wachten nog wel op het Rijk voor de verdere uitwerking van het instrumentarium dat nodig zal zijn om naast de stikstofdoelen ook de andere doelen op het gebied van water, bodem en natuur te behalen.”
Van de 3001 bedrijven die onder de piekbelasters vallen, zit 60 procent in Gelderland (1803 bedrijven). Daarna komen Noord-Brabant (265), Limburg (262) en Drenthe. In Groningen zit volgens het RIVM geen enkele piekbelaster.