Tweede Kamer kritisch op plan VVD voor aanpak illegaal vuurwerk
Het plan van de VVD om illegaal vuurwerk aan te pakken, stuit op kritiek van de Tweede Kamer. Kamerleden vroegen zich tijdens een debat af of het plan wel uitvoerbaar is, en sommigen pleitten voor een algeheel vuurwerkverbod.
VVD-Kamerleden Ingrid Michon en Erik Haverkort willen onder meer daders van vuurwerkdelicten strenger straffen en postbedrijven helpen om pakketten met illegaal vuurwerk te onderscheppen. Hiermee doen ze een poging om illegaal vuurwerk uit te bannen. Ze wijzen op het gevaar van bijvoorbeeld cobra’s die oorsuizen en ander letsel kunnen veroorzaken.
D66 en PvdD brachten hiertegenin dat het VVD-plan maar een deel van het vuurwerkprobleem oplost. Zij wijzen erop dat tijdens de afgelopen jaarwisseling bijna de helft van alle verwondingen werd veroorzaakt door legaal vuurwerk. Zij zijn dan ook voor een algeheel vuurwerkverbod. PvdA-Kamerlid Songül Mutluer noemde de scheiding tussen illegaal en legaal vuurwerk „te kunstmatig”. De VVD is tegen een algeheel vuurwerkverbod omdat ze vindt dat mensen oudjaar moeten kunnen vieren met legaal vuurwerk.
CDA en BBB zijn voor het aanpakken van illegaal vuurwerk, maar twijfelen eveneens aan de uitvoerbaarheid. Caroline van der Plas (BBB) gaf bijvoorbeeld aan dat de regels voor postbedrijven in het plan „theoretisch sterk staan, maar in de praktijk moeilijk uit te voeren zijn”. CDA-Kamerlid Anne Kuik vroeg zich onder meer af of het tegenhouden van illegaal vuurwerk aan de grens niet allemaal op het bordje komt te liggen van regionale politieteams. Veel illegaal spul komt uit België. De VVD opperde ook een identiteitscontrole voor Nederlanders die over de grens illegaal vuurwerk kopen, om de drempel hiervoor te verhogen.
Partijgenoot van de initiatiefnemers Ruud Verkuijlen diende een motie in om illegaal vuurwerk onder de wapenwet te laten vallen. Hiermee zou alleen al het bezit van cobra’s strafbaar zijn, terwijl vuurwerk nu alleen als wapen wordt gezien als je er daadwerkelijk iemand mee aanvalt. Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie, ook VVD) wil dit wel verkennen, Verkuijlen zoekt nu steun voor zijn plan bij andere Kamerfracties.