Binnenland

Waterpeil IJsselmeer en Markermeer opnieuw omhoog om droogte

Het waterpeil in het IJsselmeer en het Markermeer wordt opnieuw met enkele centimeters verhoogd om voldoende zoetwatervoorraad te hebben voor als het deze zomer opnieuw erg droog wordt in Nederland. Dat heeft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) besloten, zegt voorzitter Deon Slagter. In april verhoogde Rijkswaterstaat het peil in de meren om dezelfde reden ook al met 5 centimeter.

ANP
9 June 2023 12:43Gewijzigd op 9 June 2023 14:12

Sinds vrijdag wordt water uit het Markermeer door Flevoland gepompt om het peil in het Veluwemeer op orde te houden. De waterstand in de grote rivieren zakt. Daardoor krijgt het Veluwemeer minder water, terwijl het ook niet regent en er veel water verdampt door warmte en wind. Als het peil in het Veluwemeer te ver daalt, kunnen dijken en kades schade oplopen. Ook de recreatievaart op het drukbevaren meer heeft er last van. Het doorpompen van water heeft geen invloed op de waterhuishouding in Flevoland.

De LCW constateert dat de waterhuishouding in Nederland nog goed op orde is door het natte voorjaar. Sinds drie weken loopt het neerslagtekort wel snel op. Het tekort aan regenwater staat nu boven de 5 procent droogste jaren en nadert op dit moment het recorddroge jaar 1976. „Mensen zien een droge toplaag en vergelend gras en denken dat het weer alarmerend droog is, maar dat is niet zo”, aldus Slagter. „We bereiden ons wel voor en houden de situatie scherp in de gaten, want we weten natuurlijk niet hoe de situatie over een paar weken is.” Volgens de verwachting zakt het waterpeil in de Rijn de komende week verder, maar er komt meer water uit Duitsland en Zwitserland, zodat het nog niet nodig is om maatregelen te nemen tegen lage rivierwaterstanden in Nederland.

De LCW verwacht dat waterschappen in het zuidoosten van Nederland binnenkort wel sproeiverboden gaan uitvaardigen. Waterschap Brabantse Delta deed dat vrijdag al voor een klein gebied in het westen van Brabant. Waterschap De Dommel heeft een sproeiverbod opgelegd voor het zuidelijke deel van het werkgebied, dat voornamelijk uit hoge zandgrond bestaat. Ook Hunze en Aa’s in Drenthe waarschuwt landbouwers dat ze moeten waarschuwen als ze gaan beregenen, zodat het schap kan zorgen dat watergangen niet leeglopen. In Friesland en een deel van Groningen is het waterpeil in meren, kanalen en vaarten iets verhoogd om verzilting van de grond vanuit zee te voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer