Binnenland

Droogte neemt toe, maar grondwaterstand is meestal nog normaal

Droogte neemt toe en inmiddels is het neerslagtekort opgelopen tot bijna 100 millimeter. Weeronline verwacht dat eind volgende week het neerslagtekort net zo groot is als in de 5 procent droogste jaren. Doordat het voorjaar extreem nat was, zijn de meeste grondwaterstanden wel nog normaal of soms zelfs hoog.

ANP
8 June 2023 10:12

Weeronline beaamt eerdere berichten dat er nog geen sprake is van grote droogteproblemen. „Maar als er de komende weken ook nauwelijks of geen regen valt zullen steeds meer maatregelen moeten worden genomen zoals bijvoorbeeld sproeiverboden.” Het weerbureau ziet dat sommige grassoorten al beginnen te verdrogen.

Enkele gronden hebben wel te maken met een lage grondwaterstand. Het gaat dan met name om hoge zandgronden, zoals de Utrechtse Heuvelrug of de Hondsrug, die water minder goed vasthouden dan bijvoorbeeld klei- of veengrond.

Het water in rivieren staat ook steeds lager. De Rijn en de Maas hebben inmiddels een lagere rivierstand dan het gemiddelde. Voorlopig levert dit nog geen problemen op, dan moet het nog echt langer droog blijven. Wel komt er dit jaar weinig smeltwater uit de Alpen, doordat er niet veel sneeuw is gevallen in de winter.

Nederland heeft de laatste jaren steeds vaker te maken met droogte. Klimaatverandering zorgt voor een grotere kans op droogtes, natuurbranden, maar ook juist extreme regenval. Droge grond neemt water minder goed op dan natte grond en natuur. Daardoor is er ook een grotere kans op overstromingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer