Groen & duurzaamheidnatuurnieuws

Braziliaanse boomkikker eet bloemen en lijkt zo bij te dragen aan bestuiving

Het menu van de meeste kikkers bestaat uit insecten. Maar in Brazilië komt een boomkikker voor die plantendelen, zoals bloemen, nectar en vruchten, eet.

5 June 2023 17:29
Xenohyla truncata. beeld Henrique Nogueira
Xenohyla truncata. beeld Henrique Nogueira

Het dier, Xenohyla truncata, lijkt daarbij een rol te spelen bij de bestuiving, denken onderzoekers. Ze zagen hoe de kikker in een bloem kroop en stuifmeelkorrels op zijn rug meenam. Dat schrijven ze in vakblad Food Webs.

Springspin

Een springspin die in China en Japan voorkomt, Siler collingwoodi, heeft een bijzondere manier van camouflage: hij imiteert het loopgedrag van mieren. Zo steekt hij zijn twee voorpoten geregeld in de lucht, alsof het mierenantennes zijn. Dat schrijven onderzoekers in vakblad iScience. https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(23)00824-6
De springspin probeert zich op deze manier te beschermen tegen andere spinnen die geen mieren maar wel spinnen lusten. De strategie is effectief: de roofzuchtige spinnen tonen minder interesse in de springspin dan in spinnen zonder mierengedrag.

Zilvermeeuw

Zilvermeeuwen leren van mensen, blijkt uit een nieuwe studie. De onderzoekers presenteerden groene en blauwe chipszakjes aan de meeuwen, in het bijzijn van een mens. De vogels pikten tien keer zo vaak naar chipszakjes met dezelfde kleur als die waaruit een proefpersoon at.

19368743.JPG
Zilvermeeuw. beeld iStock

Mogelijk verklaart dit waarom meeuwen zo succesvol zijn in steden en andere dichtbevolkte gebieden.

Het onderzoek is eind mei gepubliceerd in vakblad Biology Letters.https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2023.0035

Lammergier

De lammergier die eind april dood is gevonden bij het spoor in de buurt van Almere, moet een enorme klap hebben gemaakt. De vogel, met een spanwijdte van 2,80 meter, is na een botsing met een trein zeker 20 meter weggeslingerd. Dat denken dierecologen van Wageningen University & Research (WUR) die de vogel onderzochten. „De schedel, de vleugels, de poten: álles was gebroken”, vertelt onderzoeker Ralph Buij in Resource, het magazine van de WUR.

19368736.JPG
Lammergier. beeld iStock

Het onderzoek bracht nog iets opmerkelijks aan het licht: een net verorberd stuk hertenpoot, met een lengte van 43 centimeter. Buij: „We waren met z’n allen verbaasd zo’n enorm stuk aan te treffen.”

Meer over
Natuurnieuws

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer