Kinderen en jongeren SOS Kinderdorp Suriname jarenlang misbruikt
In een kinderdorp van SOS Kinderdorpen in Suriname zijn in een periode van ruim dertig jaar zeker negentien kinderen en jongvolwassenen op meerdere manieren misbruikt. Onderzoeksbureau Verinorm spreekt in een rapport van seksueel, emotioneel, lichamelijk en financieel misbruik. Het gaat om onder meer verkrachting, verwaarlozing en stok- en zweepslagen.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van SOS Kinderdorpen, nadat in 2021 verhalen van geweld en seksueel misbruik in kinderdorpen naar buiten waren gekomen. Voor het onderzoek gebruikte Verinorm onder meer documenten en hield het onderzoeksbureau 35 interviews met onder anderen slachtoffers en oud-medewerkers. Daaruit kwam naar voren dat het misbruik plaatsvond vanaf de oprichting van het Kinderdorp in 1972 tot de sluiting in 2006.
Onder meer vijf leidinggevenden, bijna de helft, zouden zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik. Dit wekt volgens het rapport „de indruk dat misbruik door leidinggevenden structureel van aard was”. Een van de leidinggevenden is door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor seksueel misbruik van een twaalfjarig meisje.
In het Kinderdorp was volgens de onderzoekers „te weinig toezicht, controle en handhaving” en signalen over misstanden „zijn onvoldoende serieus genomen” door de hulporganisatie.
SOS Kinderdorpen laat weten de gebeurtenissen in Suriname „ten zeerste te betreuren”. „We vinden het verschrikkelijk dat we er destijds niet in zijn geslaagd om alle kinderen en jongeren in onze programma’s in het voormalige SOS Children’s Villages Suriname veilig te houden. Dit druist in tegen alles waar wij ons als organisatie hard voor maken. Uiteraard nemen we alle meldingen zeer serieus en behandelen deze met respect en in vertrouwen.”
De slachtoffers leggen een direct verband tussen hun latere problemen en misbruik in het Kinderdorp. Maar volgens de onderzoekers is dat verband niet met zekerheid vast te stellen.
Volgens een woordvoerster van SOS Kinderdorpen worden slachtoffers op twee manieren ondersteund. Ze krijgen elke maand geld voor eerste levensbehoeften. Ook worden persoonlijke plannen voor de slachtoffers opgesteld met onder meer psychosociale hulp en ondersteuning bij het solliciteren of voor het opstarten van een eigen bedrijf.
SOS Kinderdorpen helpt vooral kinderen die niet door hun ouders kunnen worden verzorgd vanwege armoede of huiselijk geweld. De organisatie is op 138 plekken wereldwijd actief.