JOGG: meer overgewicht door corona, energie- en economische crisis
De stijging van overgewicht bij jongeren komt mogelijk door de coronamaatregelen en de energie- en economische crisis die daarop volgden. Dat zegt Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), een organisatie die zich inzet voor een gezondere leefstijl. De organisatie reageert op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit onder meer blijkt dat een op de vier jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar in Nederland overgewicht heeft.
In september 2020 voorspelde JOGG al de „negatieve effecten op de leefstijl van kinderen (huidige jongeren)” van coronamaatregelen die het kabinet nam om de pandemie in te dammen, zegt de organisatie in een schriftelijke reactie. Mede door de energiecrisis die zich door hoge gasprijzen aandiende en de economische crisis door hoge inflatie zijn deze negatieve gevolgen nog niet voorbij, schetst JOGG. „Uit onderzoek blijkt namelijk dat een economische crisis resulteert in een ongezondere levensstijl bij kinderen, met name bij kwetsbare groepen. Want kinderen die in armoede leven hebben vaker overgewicht en lichamelijke en psychische klachten”, aldus JOGG.
Volgens het CBS komt overgewicht onder meer door herkomst en opleidingsniveau van ouders, dat een flinke rol lijkt te spelen. Obesitas komt bijvoorbeeld drie keer zoveel voor bij kinderen tot 12 jaar van wie de ouders maximaal een vmbo-opleiding hebben afgerond als bij kinderen van wie de ouders een studie aan een hbo of universiteit hebben gedaan. Ook hebben jongeren die buiten Europa zijn geboren, of ouders buiten Europa hebben, vaker overgewicht dan jongeren met een Nederlandse herkomst. Verder beweegt een groot deel van de jongeren met overgewicht te weinig.
JOGG zegt verder dat de CBS-cijfers de urgentie aangeven om overgewicht te voorkomen. „Niet alleen financieel en vanuit de overheid, maar als gedeelde verantwoording van de gehele maatschappij. Want hoe kunnen we van onze kinderen verwachten dat ze gezonde keuzes maken, als de omgeving waarin we leven dat bijna onmogelijk maakt?” werpt de organisatie op.
JOGG werkt samen met zo’n tweehonderd gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven voor een gezonde leefstijl.