Mens & samenleving
Pendelen tussen Zeeland en Streefkerk

Leonhard de Jong (12) geeft een bloemetje aan oom Karel en tante Corrie omdat ze zo veel voor hem gedaan hebben.

Van links naar rechts: Maurits (16), Aletta (21), haar man Nico (22), Bertus (19) en zijn vriendin Marleen (18), moeder De Jong, Leonhard (12) en oom Karel en tante Corrie. beeld Dirk-Jan Gjeltema
Van links naar rechts: Maurits (16), Aletta (21), haar man Nico (22), Bertus (19) en zijn vriendin Marleen (18), moeder De Jong, Leonhard (12) en oom Karel en tante Corrie. beeld Dirk-Jan Gjeltema

Het gezin De Jong woont in Streefkerk, in de Alblasserwaard. Leonhard is geboren met een bootschedel waardoor de hersenen te weinig ruimte hebben. Daardoor heeft hij een ontwikkelingsachterstand. Hij kan slecht tegen prikkels. Thuis is het soms te druk voor hem.

Gelukkig mocht hij van jongs af aan veel logeren bij een oom en tante van moeder De Jong: Karel (70) en Corrie (67) Hendriksen. Dit echtpaar woont in ’s-Gravenpolder.

Toen Leonhard naar de school voor speciaal onderwijs in Kapelle ging, mocht hij twee jaar en drie maanden elke vier dagen in ’s-Gravenpolder logeren. Toen het op die school lastig werd voor Leonhard, heeft hij nog een poos thuisonderwijs gekregen van oom Karel en tante Corrie.

Leonards zus Aletta Roelofse-De Jong (21) vertelt dat de oom en tante het echt verdienen om in het zonnetje gezet te worden. „Ze reden vaak heen en weer van Zeeland naar Streefkerk om mijn broertje op te halen en weer thuis te brengen. Het is echt geweldig.”

Inmiddels leert en werkt Leonhard op een zorgboerderij in de Alblasserwaard en woont hij niet meer bij zijn oom en tante in Zeeland. Maar vergeten is hij ze niet. Trouwens, de hele familie zegt dat oom Karel en tante Corrie veel voor hen betekent. Daarom gaan ze graag met z’n allen op de foto in ’s-Gravenpolder. Aletta: „We zijn hen heel dankbaar voor alle hulp.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer