Rusland begonnen met verplaatsing kernwapens naar Belarus
Rusland is begonnen met de verplaatsing van kernwapens naar Belarus. Dat heeft de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko gezegd, meldt het Russische staatspersbureau TASS. De samenwerking werd twee maanden geleden aangekondigd.
De Russische president Vladimir Poetin zei bij de aankondiging eind maart dat de opslag in Belarus op 1 juli klaar zou zijn. Hij verklaarde ook dat Belarus geen controle krijgt over de nucleaire wapens. Belarus zei de kernwapens te gaan huisvesten, omdat het zichzelf daarmee wil beschermen tegen het Westen.
Het is voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie dat Moskou nucleaire wapens buiten Rusland plaatst. Poetin ziet de beleidswijziging ondanks internationale zorgen niet als een probleem, omdat Rusland niet het enige land zal zijn met kernwapens buiten zijn landsgrenzen. Zo liggen bijvoorbeeld Amerikaanse kernwapens in Nederland en België opgeslagen.
Rusland en Belarus stellen dat hun samenwerking niet in strijd is met het non-proliferatieverdrag uit 1970. Dat verdrag beperkt het bezit van kernwapens tot de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland en China. Er zijn ook nog andere landen met kernwapens, bijvoorbeeld Noord-Korea en India, maar die hebben het verdrag niet ondertekend.
De tactische kernwapens voor Belarus zijn specifiek ontwikkeld om op het slagveld te gebruiken. Ze kunnen veel meer ravage aanrichten dan conventionele wapens, maar niet evenveel als strategische kernwapens die in staat zijn steden te vernietigen. Rusland heeft volgens de VS ongeveer 2000 werkende tactische kernkoppen. De Amerikanen zouden er zelf ongeveer 200 hebben.
De Verenigde Staten zeggen de plaatsing van de nucleaire wapens te veroordelen. Toch ziet het ministerie van Buitenlandse Zaken er volgens een woordvoerder geen aanwijzing in dat Rusland bezig is met de eventuele inzet van kernbommen. De Russische president Vladimir Poetin heeft daar wel mee gedreigd. Belarus grenst aan Rusland, Oekraïne en de NAVO-landen Polen, Letland en Litouwen.