Buitenland
Meer buitenlandse stemmen bij tweede ronde Turkse verkiezingen

De tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen heeft buiten Turkije ietsje meer kiezers op de been gebracht. Bijna 1,95 miljoen kiezers hebben gestemd, meldt het Turkse persbureau Anadolu. Dat zijn er ongeveer 56.000 meer dan bij de eerste ronde, toen tegelijkertijd parlementsverkiezingen plaatsvonden.

ANP

Turken in het buitenland konden van zaterdag tot en met woensdag naar lokale stembureaus. Bij de Turkse douane kan nog tot en met zondagmiddag worden gestemd. In Turkije zijn de stembureaus alleen zondag open. In de nieuwe ronde kan alleen nog worden gekozen tussen de zittende president Recep Tayyip Erdogan en oppositiekandidaat Kemal Kilicdaroglu.

Van de meer dan 64 miljoen Turkse kiesgerechtigden wonen er 3,4 miljoen in het buitenland. In Nederland zitten er ruim 250.000. Het opkomstpercentage in Nederland lag bij de vorige stemronde boven de 50 procent. Erdogan was toen in Nederland populairder dan zijn grote rivaal Kilicdaroglu, meldde Anadolu eerder.

Erdogan kreeg in de eerste ronde 49,5 procent van de kiezers achter zich. Daarmee was hij de populairste kandidaat, maar om direct te winnen had hij een absolute meerderheid nodig. Kilicdaroglu kreeg 45 procent van de stemmen. Slechts 5,2 procent was voor de derde kandidaat, Sinan Ogan. Hij heeft maandag zijn steun aan Erdogan uitgesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer