Kamer wil concretere aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag
De Tweede Kamer mist concrete plannen in de aanpak van het kabinet om seksueel grensoverschrijdend gedrag in de maatschappij tegen te gaan. Ook vroegen Kamerleden zich tijdens het debat af hoe haalbaar de ambities in het plan van aanpak zijn en hoe de effectiviteit gemeten kan worden.
Het actieplan moet seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomen door bijvoorbeeld betere voorlichting te geven. Maar ook regels en wetten om mensen te straffen die over de schreef gaan, zijn onderdeel van de aanpak. Zo kwam de voor het actieplan aangestelde regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer vorige week met een gids voor organisaties over hoe om te gaan met meldingen van zulk wangedrag.
Hoewel Hatte van der Woude (VVD) „blij” is met het actieplan van het kabinet, bevat het volgens haar „veel onderzoek, maar weinig actie”. Ook Lisa Westerveld (GroenLinks) sprak haar waardering uit voor de ambities van het kabinet, maar constateerde tegelijkertijd dat veel acties nog in de beginfase zitten.
De verantwoordelijke ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) snappen de hang naar harde doelen, maar benadrukken ook dat het om een cultuurverandering gaat. De minister van Sociale Zaken gaf wel aan dat de publieksmonitor over seksueel grensoverschrijdend gedrag elk jaar zal worden herhaald.
Westerveld vroeg tijdens het debat expliciet om aandacht voor mensen met een beperking, voor wie het vaak lastig is om zelf een melding te maken. CDA-Kamerlid Lucille Werner sloot zich bij dit verzoek aan. Van Gennip deelde de zorg, en zegde toe dit probleem nogmaals onder de aandacht te brengen bij zorgopleidingen.
Het kabinet zal in de zomer met concrete doelstellingen komen.