Politiekvertrouwenspersoon

Tweede Kamer stemt voor verplichte vertrouwenspersoon

Bedrijven met meer dan tien werknemers zijn straks wettelijk verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen. Voorwaarde is wel dat de wet door de Eerste Kamer komt.

24 May 2023 12:10Gewijzigd op 24 May 2023 12:15
De Tweede Kamer stemde dinsdag voor een wet van GL-Kamerlid Maatoug die regelt dat bedrijven met meer dan tien werknemers verplicht een vertrouwenspersoon moeten aanstellen. beeld ANP, Sem van der Wal
De Tweede Kamer stemde dinsdag voor een wet van GL-Kamerlid Maatoug die regelt dat bedrijven met meer dan tien werknemers verplicht een vertrouwenspersoon moeten aanstellen. beeld ANP, Sem van der Wal

De Tweede Kamer schaarde zich dinsdag in meerderheid achter het wetsvoorstel van GroenLinks-Kamerlid Maatoug. Behalve GroenLinks stemden ook D66, CDA, SP, PvdA, PvdD, ChristenUnie, Volt, Denk, Bij1 en de eenpitters Den Haan, Gundogan en Omtzigt voor.

Het wetsvoorstel is niet aangenomen in de vorm zoals initiatiefnemer Maatoug dat beoogde. Als het aan het GroenLinks-Kamerlid had gelegen zou de wettelijke plicht voor ieder bedrijf gaan gelden. Ook een bakker met drie man personeel zou dan met de plicht te maken hebben gekregen. De oplossing die Maatoug kleine bedrijven daarvoor nadrukkelijk aanbood, zou zijn om zich via een brancheorganisatie bij een extern vertrouwenspersoon aan te sluiten.

19346039.JPG
CDA-Kamerlid Palland-Mulder. beeld ANP, Bart Maat

CDA-Kamerlid Palland nam het initiatief om bedrijven met tien of minder werknemers uit te zonderen van de wettelijke plicht. Het CDA redeneerde, net als VVD, ChristenUnie, BBB en Den Haan –mede-indieners van het amendement– dat de wet in ongewijzigde vorm een te hoge administratieve en financiële last zou vormen. Met name voor het mkb, kleine stichtingen en verenigingen met personeel.

Palland doorkruiste met haar amendement niet alleen de bedoelingen van GroenLinks-Kamerlid Maatoug, maar legde ook het oordeel van minister Van Gen-nip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naast zich neer. Van Gennip had eerder in het wetstraject haar steun voor de wettelijke plicht uitgesproken en betoogde dat er geen uitzondering zou moeten komen voor kleine bedrijven.

Minister Van Gennip wist CDA-Kamerlid Palland in de laatste debatronde nog over te halen het mogelijk te maken dat de uitzondering voor bedrijven met tien of minder werknemers makkelijker uit de wet zou kunnen worden gehaald. Van Gennip houdt die mogelijkheid nadrukkelijk open, voor het geval dat er op een later moment uit een evaluatie zou blijken dat het nodig is om de uitzondering op te heffen.

Niet zeker

Ondanks dat de Tweede Kamer akkoord is met een verplichte vertrouwenspersoon voor bedrijven met meer dan tien werknemers, is niet zeker of de wettelijke plicht er ook daadwerkelijk komt. VVD, PVV, FvD, JA21, SGP, groep-Van Haga, BBB en Den Haan stemden tegen het wetsvoorstel. Deze partijen zouden in de Eerste Kamer in de meerderheid kunnen zijn. Dat is echter pas duidelijk als de Eerste Kamerleden zijn gekozen.

Als GroenLinks-Kamerlid Maatoug de steun van VVD en BBB wil binnenhalen, zal ze het wetsvoorstel daarvoor steviger moeten aanpassen. VVD en BBB willen bedrijven met 25 of minder werknemers ontzien van de wettelijke plicht, vanwege de hoge regeldruk voor het mkb en onduidelijkheid over de bijkomende kosten. Minister Van Gennip ontraadde dat voorstel, omdat de hogere uitzonderingsgrens ervoor zou zorgen dat 1,5 tot 2 miljoen werknemers dan geen gegarandeerde toegang hebben tot een vertrouwenspersoon.

Uit een eerdere peiling uit 2018 onder 423 bedrijven bleek dat op dat moment ongeveer de helft van de werkgevers een vertrouwenspersoon had aangesteld binnen zijn organisatie. Bedrijven met minder dan tien werknemers hebben het minst vaak een vertrouwenspersoon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer