Conflictexpert: melden bedreigingen politici eindelijk op de kaart
Dat het aantal meldingen van bedreigde politici vorig jaar bijna twee keer hoger is dan het jaar ervoor, komt deels omdat ze het er niet meer bij laten zitten. Dat zegt conflictexpert Caroline Koetsenruijter, die zich hard maakt voor het melden van dreigementen. „Waar voorheen politieke ambtsdragers dachten dat alles wat je aandacht geeft groeit, zie je nu dat de norm is: melden helpt.”
Bij het Team Bedreigde Politici (TBP) van de politie Den Haag kwamen vorig jaar 1125 meldingen binnen van bedreiging en opruiing aan het adres van Kamerleden en bewindspersonen, bijna twee keer zoveel als het jaar daarvoor. Koetsenruijter gaat ervan uit dat die toename vooral komt omdat mensen vaker melding doen. „Het onderwerp staat eindelijk op de kaart”, aldus de expert.
„Lang werd gezegd, het hoort erbij, je moet tegen een stootje kunnen”, zegt Koetsenruijter. De bedreigingen hebben volgens haar echter grote invloed op de betreffende politici. „Het beïnvloedt je persoonlijke levenssfeer, maar ook je integriteit. Als bestuurder durf je niet meer alles te zeggen of ga je misschien wel anders adviseren.” Koetsenruijter meent dan ook dat (verbale) agressie nooit acceptabel is.
Volgens de expert leveren de meldingen veel informatie op. „Dan kan de politie ook beter inschatten of iemand moet worden beveiligd.” Ze meent dat er na een bedreiging snel actie nodig is. „Binnen 48 uur reageren en zo snel mogelijk een stopgesprek voeren. Niet wachten tot het een escalerende vorm aanneemt.”
Overigens vindt Koetsenruijter dat niet alleen het OM en de politie aan zet zijn om de bedreigers aan te pakken. Ze ziet ook een rol voor de technologiebedrijven bij onlineagressie. „Laat mensen alleen toe als je geverifieerd gebruiker bent van een account en geef sneller openheid van zaken.”