„Hoogervorst moet slecht medicijnbeleid aanpakken"
Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) moet zorgen dat patiënten niet de dupe worden van het vergoedingenbeleid voor dure medicijnen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Al jaren stellen patiënten en specialisten dat de huidige ’Regeling dure geneesmiddelen’ niet goed werkt. Oppositiepartijen PvdA en SP pleiten ook al tijden voor een oplossing. Dit weekeinde voegde de VVD zich daarbij.
Het gaat om medicijnen voor bijvoorbeeld kankerpatiënten. Volgens VVD–Kamerlid Schippers is de vergoeding van die medicijnen op papier allemaal goed geregeld. Zorgverzekeraars vergoeden maximaal 75 procent en de rest moet komen uit het ziekenhuisbudget. De praktijk wijst echter al jaren uit dat ziekenhuizen vaak andere prioriteiten stellen en dat patiënten bij het ene ziekenhuis wel, en bij het andere ziekenhuis niet de dure medicijnen krijgen.
Belangenorganisaties spreken van onnodig lijden en vroegtijdig sterven. PvdA, SP en VVD vinden het onacceptabel als patiënten er de dupe van worden. „Zij hebben gewoon recht op die medicijnen,” stelt Schippers. Wat haar betreft, moeten de ziekenhuizen maar eens met de billen bloot en hun boekhouding openen. Volgens Schippers is een subsidieregeling voor een 100 procent vergoeding geen oplossing. „De praktijk wijst uit dat dan de prijzen omhoog schieten omdat de fabrikant de korting intrekt.”
„Nu kan je wel zeggen dat patiënten dan maar naar de rechter moeten stappen, maar daar zijn ze te ziek voor. Ze hebben daar geen energie voor en vaak rest hen nog weinig tijd”, stelt Schippers. De ziekenhuizen hebben vrijdag gezegd dat ze 100 miljoen euro extra nodig hebben om deze patiënten te behandelen. Dit terwijl ze vorig jaar nog afspraken met Hoogervorst hebben gemaakt om meer productie te draaien voor hetzelfde geld.
Hoogervorst heeft altijd geroepen dat hij geen signalen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg of het College voor Zorgverzekeringen krijgt dat mensen niet goed behandeld worden in ziekenhuizen. Hij is altijd van mening geweest dat de ziekenhuizen het zelf moeten oplossen. Volgens zijn woordvoerster heeft hij de ziekenhuizen, belangengroepen en specialisten opgeroepen om met cijfers en namen van ziekenhuizen te komen. Die zijn nooit binnengekomen.
Schippers vindt dat Hoogervorst naar de boeken van de ziekenhuizen moet kijken. Mocht daar geen oplossing te vinden zijn, dan zou een machtigingssysteem nog een optie zijn. Dat systeem wordt nu al bij bepaalde dure reumamedicijnen gebruikt. Hierbij beoordeelt een onafhankelijke toetsingscommissie namens de verzekeraar een recept van de specialist. PvdA–Kamerlid Arib, die zich al tijden hard maakt voor een oplossing, kan daar in principe mee leven. „Als het maar niet te veel administratieve rompslomp en dus vervelende vertraging voor patiënten oplevert.”