Mens & samenlevinghuisgodsdienst

Huisgodsdienst verloopt niet alleen via de oorpoort

Huisgodsdienst heeft oude papieren. We lezen erover in het Oude Testament en de hele geschiedenis door leggen theologen er de vinger bij. De videocursus huisgodsdienst van Elke Dag Nieuw brengt de noodzakelijkheid en de mogelijkheid heel dichtbij.

19 May 2023 09:29Gewijzigd op 19 May 2023 09:33
beeld elkedagnieuw.nl
beeld elkedagnieuw.nl

Dat huisgodsdienst belangrijk is, daar zal weinig discussie over zijn. Maar hoe doe je dat in een gezin met kinderen van verschillende leeftijden en ouders die drukker zijn dan ooit? En waarom is huisgodsdienst ook alweer zo belangrijk? Wie beseft dat het gaat om de eer van God en de onsterfelijke ziel van onze kinderen, zal meer dan ooit gemotiveerd zijn.

De praktijk is weerbarstig en juist daarin willen de makers van deze cursus, Elise Pater en Andrea van Hartingsveldt, opvoeders een helpende hand bieden. Liefst man en vrouw samen, zodat ze werken vanuit dezelfde motivatie en met dezelfde bouwstenen.

Dat is juist ook de meerwaarde van een videocursus, meent Pater, die met haar website Elke Dag Nieuw het belang van het onderwerp aan de hand van boeken en verwerkingsmateriaal al jaren op de kaart zet. „Het volgen van een onlinecursus vraagt tijd en inzet, maar ouders vinden het net zo goed lastig om tijd en rust te vinden voor het lezen van een boek.”

Van Hartingsveldt bedient met haar website Bijbels Opvoeden dezelfde doelgroep en legt daarbij de nadruk op het gebruik van alle zintuigen. „In de cursus pleiten we voor het gebruik van meer zintuigen dan alleen de oorpoort. Dat is niet alleen waardevol voor kinderen, maar ook voor opvoeders. Meer zintuigen geeft meer betrokkenheid, vandaar een videocursus in plaats van een boek.”

Aan de hand van vijf modules die elk drie tot vijf lessen bevatten, nemen de cursusleiders de opvoeder mee. Een werkboek biedt verdiepingsvragen en stimuleert de cursisten elke keer te beginnen met een passende Bijbelstudie en gebed.

De lessen bevatten veel stof, maar doordat de cursisten er in eigen tempo doorheen gaan, blijft het toch te behappen. Niet alleen bidden en Bijbellezen, maar bijvoorbeeld ook tucht en gewetensvorming komen aan bod.

Pater en Van Hartingsveldt maken veel gebruik van voorbeelden en suggesties, maar geven ook steeds aan dat ze huisgodsdienst niet in een stramien willen vangen. Van Hartingsveldt bijvoorbeeld pleit voor gezinsmomenten met een vooraf bedacht thema waarin niet alleen lezen en luisteren, maar alle zintuigen aan bod komen. Tegelijkertijd zijn de cursusleiders van mening dat je alles aan kan en moet grijpen om met je kinderen over de Heere te praten. Dat kan dus net zo goed onderweg, als je met je kinderen een pluizige paardenbloem plukt.

Toch moeten ouders het niet aan laten komen op ad-hocaanleidingen alleen. Het gevaar is dat daar gauw de klad in komt. Gebruik ankerpunten, adviseert Pater, bezigheden die je aan elkaar koppelt. Een bekende Nederlandse gewoonte is het combineren van de maaltijd met Bijbellezen. Die gewoonte biedt 12.000 mogelijkheden om het Woord in aanwezigheid van je kind te openen voor het zijn achttiende verjaardag viert, rekent ze voor.

Voor ouders die al veel bezig zijn met huisgodsdienst, biedt de cursus niet veel nieuws. Wel kan het goed zijn om weer eens aan zaken herinnerd te worden, of te horen hoe anderen het doen. Veel meer nog kan het aansporen om met nieuwe moed de Bijbelse opvoeding ter hand te nemen.

De auteurs beseffen dat ouders hun kinderen niet kunnen bekeren. Wel ligt er de plicht het Woord zo dicht mogelijk bij hen te brengen, met het gebed of de Heilige Geest in de harten wil werken.

Anders dan het promotiefilmpje op de website doet vermoeden, maken de samenstellers geen gebruik van bewegend beeld. De lessen bestaan uit powerpointpresentaties waarin de spreker in het hoekje rechtsonder in beeld is. Er is geen interactie, al kan de cursist wel altijd contact opnemen via mail of app.

Videocursus huisgodsdienst, door Elise Pater en Andrea van Hartingsveldt, € 24,95. Te bestellen via de website.

elkedagnieuw.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer