Coalitie hopeloos verdeeld over plan onderscheid vluchtelingen
De VVD staat welwillend tegenover het plan van het CDA om binnen het asielbeleid onderscheid te maken tussen permanente vluchtelingen en mensen die tijdelijk bescherming zoeken. Volgens D66 is dat plan onuitvoerbaar. Ook de vierde coalitiepartij, de ChristenUnie, is tegen.
Wat het CDA betreft krijgen vluchtelingen uit bijvoorbeeld een oorlogsgebied een tijdelijke verblijfsvergunning voor een tot maximaal drie jaar, en minder rechten. Zo mogen zij geen familieleden laten overkomen. Erkende vluchtelingen krijgen voor minimaal drie jaar of langer het recht op verblijf. Op deze manier willen de christendemocraten meer grip krijgen op migratie.
De VVD kan daarin meegaan, bevestigt asielwoordvoerder Ruben Brekelmans. De VVD pleit al lang voor beperking van de instroom en verhoging van de uitstroom.
„Wij staan open voor oplossingen die helpen de huidige problemen het hoofd te bieden en die voorkomen dat er weer mensen in het gras bij Ter Apel komen te liggen”, zegt D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt. „Het tweestatusstelsel helpt alleen niet met het oplossen daarvan. Het is niet uitvoerbaar door de enorme druk op de IND (Immigratie en Naturalisatiedienst, red.) en de rechterlijke macht. En gezinnen blijven in oorlogsgebied zitten.”
Podt en Don Ceder van de ChristenUnie lieten zich vorige week in een Kamerdebat over asiel ook al kritisch uit over het CDA-voorstel.
Nederland kende tot de eeuwwisseling twee categorieën vluchtelingen. Het leidde onder meer tot heel veel rechtszaken, omdat mensen met een B-status via de rechter de A-status probeerden te krijgen. Sinds de Vreemdelingenwet 2000 is dat onderscheid verdwenen en hebben erkende vluchtelingen dezelfde rechten.