Tot vijf jaar cel voor plofkraken in Duitsland
De verdachten van een serie plofkraken in Duitsland hebben van de rechtbank in Utrecht celstraffen gekregen die oplopen tot vijf jaar. Volgens de rechtbank ging het om een criminele organisatie van vijf mannen en een vrouw die zeer professioneel en berekenend te werk gingen. Drie verdachten hebben ook daadwerkelijk een plofkraak gepleegd.
Van november 2019 tot februari 2020 werden in diverse Duitse plaatsen plofkraken op geldautomaten gepleegd. De vermeende leider van de groep, een 29-jarige Utrechter, kwam in september 2020 om het leven in een bedrijfspand aan de Californiëdreef in de Utrechtse wijk Overvecht, waar hij met explosieven oefende op een geldautomaat en instructiefilmpjes maakte. Die automaat had hij besteld in Duitsland. Een paar maanden later zijn er nog eens vijf van dit soort pinautomaten besteld. De politie had er peilbakens en afluisterapparatuur in verstopt en kreeg zo zicht op de verdachten. Uit onderzoek bleek dat het bedrijfspand werd gebruikt als trainingslocatie voor het voorbereiden en plegen van de plofkraken.
De zaak is ook bekend omdat een van de leden in december 2020 een dodelijk auto-ongeluk veroorzaakte op de A2 bij Nieuwegein. Tijdens een testrit om te ontdekken hoe hard de auto kon rijden, kreeg hij er een klapband en knalde hij op de auto van een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein. Ze was op slag dood. Hiervoor is hij in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel. Deze zogeheten ‘driver’ kreeg er donderdag nog eens een celstraf van negen maanden bij voor voorbereidingshandelingen. Niet bewezen is dat hij deel uitmaakte van de criminele organisatie.
De mannen die uiteindelijk ook plofkraken pleegden, zijn veroordeeld tot celstraffen van vijf jaar, 40 maanden onvoorwaardelijk en 40 maanden waarvan een jaar voorwaardelijk. Een Utrechter die zich vooral bezighield met het onderzoeken van de automaten krijgt een celstraf van twintig maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Een vrouw uit Den Bosch is veroordeeld tot twintig maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk. Zij maakte volgens de rechtbank zogenoemde ‘pizzaschijven’ met bijbehorend explosief materiaal die in de geldautomaten geschoven konden worden. De politie vond in een berging in Den Bosch een zeer gevaarlijke hoeveelheid explosieve stoffen en ontruimde na deze vondst een compleet woonblok.