Bouw luxehotel in Vlissingen ligt stil door PFAS-vervuiling
De bouw van een groot luxehotel aan de boulevard van Vlissingen ligt vooralsnog stil, doordat de bodem vervuild blijkt met PFAS. Ontwikkelaar AVV Beheer heeft de gemeente Vlissingen aansprakelijk gesteld. De gemeente laat weten nader onderzoek te doen naar de verontreiniging. Acute gevaren voor de gezondheid zijn er niet, stelt Vlissingen op basis van een GGD-advies.
Het nieuwe Grand Hotel Britannia moet een beeldbepalend gebouw worden aan de boulevard van de Zeeuwse badplaats. Volgens de bouwplannen krijgt het hotel 205 „uitermate luxe en comfortabele” hotelkamers, suites en appartementen. De doelgroep is „een internationale groep van chique badgasten”. De ontwikkelaar mikt erop dat deze „veeleisende toeristen met een hoog bestedingspatroon” volgend jaar kunnen neerstrijken in het vijfsterrenhotel.
Voordat het zover is, moet eerst de PFAS-vervuiling worden opgelost. Dat de concentraties in de bodem te hoog zijn, heeft de ontwikkelaar zelf gemeld bij de gemeente nadat dit bij grondonderzoek naar voren was gekomen. Dat onderzoek werd gedaan in aanloop naar de aanleg van een parkeerkelder van acht meter diep. „Dit is iets dat je liever niet tegen zou komen, maar we zijn blij dat er geen acuut gezondheidsgevaar is”, laat een woordvoerster van AVV Beheer weten. Het bedrijf hoopt goede afspraken met de gemeente te maken over sanering. Van de kosten en de vertraging kan de woordvoerster nog geen inschatting maken.
De bron van de vervuiling is niet zeker, maar in het GGD-rapport staat wel dat het volgens het bureau dat de bodem onderzocht „plausibel” is dat het komt door blusschuim. Dat bevatte vroeger PFOS, een bewezen schadelijke stof uit de PFAS-familie die voor veel toepassingen verboden is sinds 2008. „Op het terrein zijn vroeger demonstraties van hulpdiensten geweest”, voegt de woordvoerster van AVV eraan toe.
De GGD raadt aan „het verwaaien van grond te voorkomen zodat omwoners en passanten niet onnodig worden blootgesteld”. Dat vindt ook de milieudienst van Zeeland, de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). Betrokkenen overleggen over het zo snel mogelijk afdekken van het terrein.
De vervuiling zit niet direct aan de oppervlakte. „Maar als een storm opsteekt, weet je niet of het zich toch kan verspreiden”, legt de woordvoerster van de gemeente uit.
De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dat zijn chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn in het milieu en in verband worden gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen.