Binnenland

Zorg over veiligheid van journalisten

De regionale omroepen maken zich zorgen over de veiligheid van hun journalisten nu justitie steeds sneller en vaker ruw beeldmateriaal van incidenten in beslag neemt. Volgens de omroepen bestaat het risico dat verdachten daardoor regionale verslaggevers en cameramensen gaan zien als verlengstuk van de politie en vervolgens geweld tegen hen gebruiken.

ANP
16 April 2002 10:51Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

Dat stelt R. Zaal, directeur van de overkoepelende organisatie van regionale omroepen Roos. Roos is bezig met een zwartboek van recente voorvallen waarbij justitie beeldmateriaal in beslag heeft genomen. De organisatie wil het zwartboek op korte termijn aan het ministerie van Justitie overhandigen en de politiek om aandacht voor het probleem vragen. Volgens Zaal zijn regionale journalisten kwetsbaarder dan collega’s van de landelijke omroepen, omdat ze in een veel kleiner gebied werken en daar ook wonen.

Maandag eiste officier van justitie Schot uit Arnhem het ruwe beeldmateriaal op dat TV Gelderland vorig weekeinde opnam bij een illegale straatrace in Druten. Onderweg naar die race kwam een 19-jarige jongen om het leven. Toen hoofdredacteur J. Campman het verzoek weigerde, liet Schot weten dat zij met een huiszoekingsbevel zou komen. Twee weken geleden gebeurde hetzelfde bij RTV Oost, dat weigerde beelden van voetbalrellen af te staan.

Campman stelt dat zijn omroep nooit meer op een tip over illegale activiteiten af zou kunnen gaan als het medium vervolgens de banden moet afstaan aan politie en justitie. Ook hij wijst op het risico dat de makkelijk herkenbare regionale journalisten aangevallen worden als anderen denken dat zij voor de politie werken. „Zij hebben geen knuppel en schild bij zich, maar moeten zich verdedigen met een schrijfblok en een camera”, aldus Campman.

De Gelderse hoofdredacteur wijst het verzoek van justitie bovendien af omdat de politie alle betrokkenen bij de illegale straatrace al heeft verhoord. Ook bij de andere regionale omroepen bestaat de indruk dat politie en justitie de banden te gemakkelijk opvragen als ondersteunend bewijsmateriaal. „Terwijl het zware middel toch alleen maar gebruikt dient te worden als een zaak helemaal vastgelopen is, als er een groot maatschappelijk belang is of mensen gevaar lopen. In dat geval zou ik wel beelden afstaan”, aldus Campman.

Roos vindt dat justitie zelf maar meer moet ondernemen om aan videobeelden te komen. Volgens directeur Zaal kan justitie eigen camera’s gebruiken en televisieuitzendingen opnemen. Zaal vindt dat justitie het eigen falen probeert te maskeren door steeds vaker huiszoekingsbevelen in te zetten om aan bewijsmateriaal te komen. Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) keurt de handelwijze van justitie af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer