Stopzetten geldstroom opvang uitgeprocedeerden ‘grote verrassing’
Gemeenten en VluchtelingenWerk Nederland reageren verbolgen op het bericht dat het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) geen geld meer wil uittrekken voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, de zogeheten Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). Dat staatssecretaris Eric van der Burg dit niet van tevoren heeft laten weten, schiet veel betrokken gemeenten in het verkeerde keelgat.
Onder meer de gemeente Groningen zegt dat ze via de voorjaarsnota heeft moeten vernemen dat de regeling vervalt. Het ministerie van Financiën zegt dat het besluit losstaat van de voorjaarsnota. „Het is verre van chique dat we op deze manier te horen krijgen dat er geen financiering meer voor is”, vindt de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks), die ook voorzitter is van de commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. „Daarnaast is het opmerkelijk omdat de kosten voor deze pilot jaarlijks rond de 30 miljoen euro liggen”, voegt Groot Wassink toe. Dat is slechts een fractie van het totale bedrag dat het kabinet voor asiel en opvang uittrekt, benadrukt hij.
Een woordvoerder van de gemeente Groningen spreekt van „een erg vreemde keuze waar we onaangenaam door verrast zijn”. De Utrechtse wethouder Rachel Streefland (ChristenUnie), in die gemeente verantwoordelijk voor de asielopvang, spreekt van een „totale verrassing” en hoopt dat het om een foutje gaat. „Inhoudelijk is dit onbegrijpelijk en zeer onverstandig. Het gaat hier om vaak heel kwetsbare mensen, je wil niet dat die gaan rondzwerven op straat.” Ook de gemeente Eindhoven is onaangenaam verrast en zegt met de staatssecretaris in gesprek te gaan over „een structurele oplossing met structurele financiering”.
Ook VluchtelingenWerk Nederland vreest dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat belanden als de LVV-locaties geen overheidsgeld meer krijgen. „Als hiervoor nu geen budget meer wordt gereserveerd, zijn de gevolgen voor de 1100 mensen die via de LVV worden opgevangen niet te overzien.”
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat staatssecretaris Eric van der Burg binnenkort met de gemeenten in gesprek gaat. Meer details kon de woordvoerder niet geven.
De LVV is in 2019 opgezet in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven, als proef. Uit een evaluatie vorig jaar bleek dat sindsdien ruim 2000 ongedocumenteerde migranten van de opvang gebruik hadden gemaakt. Ongeveer een vijfde van hen kreeg uiteindelijk toch een verblijfsvergunning of is teruggekeerd naar het land van herkomst. De rest heeft een nieuwe asielaanvraag ingediend of is nog op zoek naar een oplossing.