D66 en ChristenUnie willen opvang ongedocumenteerden behouden
Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen dat het kabinet vasthoudt aan (financiële) afspraken om op bepaalde plekken mensen zonder verblijfsvergunning op te vangen. GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger eist voor het asieldebat van woensdagochtend een brief van de staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over het kabinetsbesluit om per 2024 geen geld meer uit te trekken voor deze zogeheten Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). Die regeling staat ook wel bekend als de bed-bad-brood-regeling.
D66-Tweede Kamerlid Marijke Podt rekent erop dat de staatssecretaris deze vorm van opvang ook nog na dit jaar betaalt. „Deze regeling zorgt voor een dak voor ongedocumenteerden en veiligheid op straat. Gemeenten die zich ook al zo inzetten voor reguliere asielopvang moeten we blijven ondersteunen”, laat ze weten.
Kamerlid Don Ceder van de kleinste regeringspartij zegt ook dat het wat hem betreft „echt anders gaat. Samen met gemeenten moet dit kabinet gewoon uitvoering geven aan de afspraken voor een landelijk dekkend netwerk, juist omdat dat nu zo belangrijk is voor gemeenten, de openbare orde en fatsoenlijk asielbeleid.”
„Kwetsbare mensen op straat laten zwerven in plaats van fatsoenlijk opvangen: dat is niet humaan én een risico voor de openbare orde”, twittert Kröger.
Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht kregen de afgelopen jaren geld van het kabinet om deze opvang voor ongedocumenteerden te regelen. Zonder hen vooraf te informeren, heeft Van der Burg besloten hiermee te stoppen. De staatssecretaris gaat met de vijf betrokken gemeenten in gesprek over de kwestie.
Het besluit om de bed-bad-brood-regeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers te schrappen, staat haaks op de ambitie van het kabinet om er een landelijk dekkend netwerk van te maken. Dat is in het regeerakkoord vastgelegd. Tot nu toe is het een pilot.