Straat dreigt voor honderd asielzoekers
Ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers in het Friese Witmarsum dreigen op straat te belanden omdat hun opvang moet sluiten. Die vrees heeft eigenaar Th. van der Molen van het opvangcentrum donderdag uitgesproken.
Het centrum is volgens minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) illegaal. De gemeente Wuˆnseradiel, waar Witmarsum ligt, en vrijwilligers moeten daarom de kosten voor het centrum zelf betalen. Er is echter te weinig geld, waardoor de eigenaar van het centrum in financiële problemen dreigt te komen.
Van der Molen zegt met een groot moreel dilemma te kampen. „Er wordt geen huur betaald en ik heb geen inkomsten. Aan de andere kant wil ik de 105 asielzoekers niet op straat zetten”, aldus Van der Molen donderdag.
De eigenaar had zijn hoop gevestigd op minister Verdonk van Intergratie. Wuˆnseradiel had de minister 140.000 euro gevraagd voor de gemaakte kosten die opvang van de asielzoekers met zich meebrengt. Van der Molen had met de gemeente afgesproken dat hij 30.000 euro van dat bedrag zou krijgen. De minister wees het verzoek van de gemeente echter af.
Van der Molen kan nog geen datum noemen, maar stelt dat de huidige situatie niet te lang moet duren. „Ik schiet er maandelijks 8000 euro bij in. Ik betaal gas, water, elektriciteit, riool- en waterschapsheffingen en heb een voltijd beheerder in dienst. Het liefste zie ik dat er gewoon huur wordt betaald zodat de asielzoekers kunnen blijven, maar daar lijkt het nog niet op”, aldus Van der Molen.
Het complex in het Friese dorp was van 1994 tot en met 1 september 2003 een officiële aanvullende opvanglocatie voor asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) betaalde Van der Molen huur, omdat de asielzoekerscentra destijds vol zaten. „In die periode heb ik goed verdiend, daar ben ik eerlijk in”, aldus de eigenaar. Nadat het contract met het COA afliep stond het complex enige tijd leeg. „Als snel kreeg ik de vraag of er een asielzoekersgezin tijdelijk kon wonen. Dat vond ik prima. Maar het verhaal ging als een lopend vuurtje door Friesland en met de sluiting van verschillende azc’s kwamen er steeds meer mensen die nergens anders naartoe konden. Die mensen laat je niet in de steek”, aldus Van der Molen.
Wethouder K. Helder zegt dat hij minister Verdonk opnieuw gaat vragen geld te geven. Zowel Helder als Van der Molen vindt daarnaast dat gemeenten in Friesland moeten meebetalen aan de opvang.