Om illegale Belgische raveparty opgepakte Nederlanders weer vrij
De zeven Nederlanders die waren opgepakt voor het organiseren van de illegale raveparty in België van afgelopen weekend zijn weer vrij. Het onderzoek naar hun betrokkenheid bij het clandestiene technofeest gaat nog wel verder, zegt de Belgische politie.
De politie onderschepte de zeven bij het aflopen van de rave op een voormalig militair vliegveld in het Belgisch-Limburgse Brustem. Een 24-jarige Maastrichtse en een 38-jarige plaatsgenoot zaten in een bestelauto, de vijf anderen in een auto met aanhangwagen. Van die laatsten, vier mannen en een jonge vrouw, komen er ook drie uit Maastricht. Ze hadden onder meer een stroomgenerator en geluidsapparatuur bij zich die vermoedelijk voor het feest zijn gebruikt.
Het zevental wordt verdacht van een aandeel in de organisatie van het feest dat vrijdagavond begon. Hun kan mogelijk worden aangerekend dat ze zich toegang hebben verschaft tot een militair terrein en zonder vergunning commerciële activiteiten hebben ontplooid, zei het Limburgse parket eerder.
Een achtste arrestant, een 36-jarige man uit het Achterhoekse Terborg, is ook weer op vrije voeten. Dat geldt vermoedelijk ook voor de laatste van de negen aangehouden feestgangers, een Belg van 22. Zij waren beiden gearresteerd voor drugsdelicten.
De politie besloot het vrijdagavond begonnen feest niet stil te leggen, maar te laten uitdoven. Onder de naar schatting 10.000 bezoekers waren flyers uitgedeeld met de oproep samen tegen de politie op te trekken als die zou ingrijpen, zegt het provinciebestuur tegen persbureau Belga.
Het militaire terrein trok al eerder ongewenste feestgangers, meldt de politie. In 2015 was er al een veel kleiner illegaal feest in een bunker, maar dat kon de politie nog dezelfde nacht beëindigen. Anderhalf jaar geleden werd een vrachtwagen onderschept met materialen voor een rave op het domein.
De bezoekers van de raveparty hebben op en rond het terrein stevig huisgehouden, klagen omwonenden en natuurorganisaties. Zo zouden dassenburchten zijn beschadigd en broedende vogels verjaagd. Een ree liep zich in doodsangst te pletter tegen een hekwerk. De Vlaamse tegenhanger van Staatsbosbeheer wil aangifte doen tegen de organisatoren om de schade te verhalen. De autoriteiten willen ook bijvoorbeeld de kosten terugvragen die de hulpdiensten hebben gemaakt.