Zendamateurs proberen Indonesië te bereiken vanuit Radio Kootwijk
Zendamateurs van de Vereniging van Radio Zend Amateurs proberen zaterdag en zondag opnieuw verbinding te leggen met Indonesië vanuit het voormalige zendgebouw in Radio Kootwijk op de Veluwe. Op 5 mei is het precies honderd jaar geleden dat er voor het eerst een radiotelegrafieverbinding tot stand kwam vanuit dit gebouw met Malabar in het toenmalige Nederlands-Indië.
Het zendgebouw in Radio Kootwijk, ook wel bekend als de Kathedraal, is sinds 2009 in beheer bij Staatsbosbeheer. In 1998 werden de laatste signalen vanuit het monumentale gebouw verzonden. Satellietverbindingen hadden de zendfunctie vanuit Radio Kootwijk overgenomen, aldus Staatsbosbeheer.
De PTT liet de Kathedraal bouwen voor de langegolfberichten naar de overzeese gebiedsdelen, met name Nederlands-Indië. Omdat voor de ontvangst van de signalen een wijde open ruimte nodig was, werd een plek midden op de Veluwe uitgezocht. Voor werknemers van het zendgebouw werden onder meer huizen en een watertoren gebouwd. Die vormden het dorp Radio Kootwijk. Nadat in 1923 de eerste langegolfberichten waren ontvangen, volgde in 1929 de radiotelefoondienst. Die nam koningin-moeder Emma in gebruik met de historische woorden „Hallo Bandoeng, hoort u mij?”
Zaterdag en zondag geven zendamateurs demonstraties. Staatsbosbeheer vertelt meer over de monumentale status van het complex en de omringende natuur. Er zijn ook rondleidingen en een expositie. Voor toegang tot het zendgebouw is een kaartje met tijdslot nodig.