Verhalen van Joden en verzetsmensen in open huizen
In achttien steden zijn vanaf zaterdag huizen te bezoeken waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. In de huizen worden verhalen gedeeld van de bewoners, waarin wordt teruggeblikt op het verzet en het Joodse leven tijdens de oorlog. Het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet duurt tot en met 5 mei.
In Winterswijk staat bijvoorbeeld op 30 april in een woning aan de Binnenboomweg het verhaal centraal van het Joodse jongetje Dicky Boekebinder. Dicky dook als 6-jarige onder bij het gezin van de opa en oma van Gert Jan Bollen in Winterswijk. Dicky en Gert Jan waren destijds even oud en Gert Jan zal vertellen over hun tijd samen tijdens de oorlog.
Op de Stationsweg in Den Haag vertelt historicus en journalist Peter Paul de Baar op 4 mei over de Joodse Alida de Jong. Zij was kostuumnaaister, maar werd later vakbondsbestuurder en Tweede Kamerlid namens de partij SDAP, waar ze zich inzette voor vrouwenrechten. In 1943 werd ze vermoord in vernietigingskamp Sobibor.
De open huizen zijn te bezoeken in Amsterdam, Assen, Bergen op Zoom, Borculo, Den Haag, Deventer, Emmen, Gorinchem, Gouda, Groningen, Haarlem, Hoorn, Nijmegen, Steenwijk, Utrecht, Wageningen, Winterswijk en Zaanstad. Op de website van het Joods Cultureel Kwartier zijn meer details over het herdenkingsprogramma te vinden.