Reclassering wil bij geharde criminelen anoniem kunnen werken
Reclassering Nederland wil het mogelijk maken voor medewerkers om anoniem te kunnen werken met verdachten en veroordeelden. Dit omdat de veiligheid van reclasseringsmedewerkers in sommige gevallen niet altijd gegarandeerd is, laat de organisatie maandag weten.
Eerder startte de reclassering al een aparte werkwijze voor cliënten met een hoog veiligheidsrisico. Onder die werkwijze vielen vorig jaar een kleine tweehonderd cliënten, die werden aangeduid als ‘extreem verhard’ en waarvan een extreme fysieke of digitale dreiging uitging. „De afgelopen maanden blijkt dat er binnen deze groep een aantal reclassanten is, waarvoor ook deze aanpak niet afdoende is. Voor deze groep moet er een nieuwe aanpak komen”, aldus Reclassering Nederland.
Momenteel geldt voor enkele tientallen mensen dat de reclassering geen mogelijkheden ziet om op een veilige manier advies uit te brengen, toezicht te houden en werkstraffen en gedragsinterventies uit te voeren. „Dat heeft ertoe geleid dat we in een enkel geval aangeven dat we een toezicht of werkstraf niet uitvoeren. Een zeer onwenselijke maar onvermijdelijke situatie. Daarom willen wij, net als bijvoorbeeld politie en OM, de mogelijkheid krijgen om in uitzonderlijke gevallen anoniem te kunnen werken”, aldus algemeen directeur Johan Bac.
Bac benadrukt verder het belang van reclassering, ook voor geharde criminelen. „Wij moeten en willen ook voor deze groep kunnen voldoen aan onze maatschappelijke verplichtingen. Een veilige terugkeer vraagt echt om een andere manier van werken. Het reclasseringswerk zal bij deze groep gericht zijn op controle en veiligheid, meer dan begeleiding en hulp. Samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en onze ketenpartners zet ik alles op alles om deze aanpak zo snel mogelijk van de grond te krijgen zodat wij ons werk veilig kunnen uitvoeren.”