Economie

UWV ziet aantal klanten met geldproblemen verdubbelen

Het aantal uitkeringsgerechtigden dat is doorverwezen naar het UWV Geldzorgenteam is in een jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarverslag, dat donderdag is verschenen. Het UWV maakt zich zorgen over toenemende financiële problemen, schrijft het Algemeen Dagblad.

Redactie economie
20 April 2023 09:49
Medewerkers bij het UWV bekijken een aanvraag voor een uitkering. beeld ANP, Evert Elzinga
Medewerkers bij het UWV bekijken een aanvraag voor een uitkering. beeld ANP, Evert Elzinga

Uitkeringsinstantie UWV tuigde in 2014 als proef een speciaal team op waar medewerkers uitkeringsgerechtigden met geldproblemen naar kunnen doorverwijzen. Sinds 2022 is het team een vast onderdeel van de uitkeringsinstantie. Vorig jaar werden bijna 4300 mensen doorverwezen naar dit loket, tegenover 2100 een jaar eerder.

Volgens het UWV is de forse stijging een logisch gevolg van de groeiende schuldenproblematiek bij klanten. Mede om die reden is het team van specialisten afgelopen jaar uitgebreid van acht fte’s aan het begin van 2022 naar dertig fte’s eind december 2022. De medewerkers proberen te voorkomen dat klanten dieper in de schulden belanden.

Tegelijkertijd moeten veel mensen die een WIA-aanvraag hebben ingediend, lang wachten op een beoordeling. Het UWV kampt nog steeds met aanzienlijke werkachterstanden bij de sociaal-medische beoordelingen. Vergeleken met eind 2021 is het aantal mensen dat te lang wacht op een WIA-beoordeling zelfs behoorlijk opgelopen. Mensen moeten veel te lang wachten voor ze zekerheid hebben over de toekenning van een arbeidsongeschiktheidsuitkering, erkent de uitkeringsinstantie.

Eind 2021 bedroeg de achterstand circa 12.000 beoordelingen. Dat is toegenomen tot ruim 17.000. Er zijn zelfs ruim tweehonderd mensen die al vóór 2021 een aanvraag indienden en nog steeds op een beoordeling wachten. Vanwege de lange wachttijden zijn er ook mensen die het UWV in gebreke hebben gesteld. Daardoor heeft de uitkeringsinstantie vorig jaar voor 10,6 miljoen euro aan dwangsommen moeten betalen.

Mismatch

Ondanks de achterstanden doet minister Karien van Gennip van Sociale Zaken een beroep op het UWV om straks ook voor zelfstandigen die langdurig uitvallen te beoordelen of ze recht hebben op een uitkering. Voor die verplichte verzekering voor zzp’ers moet in 2025 een wetsvoorstel op tafel liggen.

Kunnen de overbelaste UWV-artsen dat aan? Ja, zegt bestuursvoorzitter Maarten Camps in het Financieele Dagblad. Maar hij maakt wel een voorbehoud. „We hebben met de minister afgesproken dat we die regeling kunnen uitvoeren op het moment dat die mismatch is afgelopen, en dat zal nog meerdere jaren duren. Het startmoment is dus mede afhankelijk van de achterstand.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer